Ungdomsuddannelse betaler overpris til Statens IT: Må ikke vælge en billigere leverandør

7. september kl. 14:0022
Ungdomsuddannelse betaler overpris til Statens IT: Må ikke vælge en billigere leverandør
Illustration: Statens It.
Det er umuligt for uddannelsesinstitutionen FGU Hovedstaden at fravælge Statens IT som leverandør. Ungdomsuddannelsen kan ellers spare over en million kroner i it-drift, men skiftet bliver blokeret af Økonomistyrelsen.

1,3 millioner kroner kan FGU Hovedstaden spare hvert år ved at droppe Statens IT som leverandør.

Men de fem skoler i hovedstaden er tvunget til at bruge Statens IT, selvom den statslige it-leverandør både er dyrere og ikke kan levere de ydelser, som FGU Hovedstaden efterspørger.

Økonomistyrelsen har i en afgørelse pure afvist FGU Hovedstadens ansøgning om at udskifte Statens IT med et andet it-fællesskab.

Få fuld adgang til EduTech

EduTech skriver til professionelle, der arbejder med digitale- og teknologiske uddannelsesløsninger.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til EduTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til EduTech
Alt indhold på EduTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
22 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
5. september kl. 11:32

Faktuelt holder denne artikel sig ikke til virkeligheden, og om det er journalisten der har pyntet lidt, eller om det Lone Hansens opfattelse, må absolut stå for egen regning.

22
5. september kl. 12:38

Det var da en meget lidt oplysende kommentar... lidt argumenter ville have pyntet, ellers kommer det bare til at lyde som en kommentar fra en, som selv har et eller andet i klemme.

18
30. august kl. 08:10

1.7 Millioner ? Så skal det så vidt jeg husker i udbud, og hvis man ikke allerede har evnen til at køre udbud, så skal man enten betale sig fra det og/eller opbygge evnen selv.

Og så er de 1.3 millioner i besparelser vist pist væk.

// Jesper

15
28. august kl. 22:29

Det var dog en yderst ensidig artikel. Ja nærmest en pressemeddelelse fra den ene side i sagen. Det er Ekstra Bladet niveau det her.

13
28. august kl. 17:17

Tvunget topstyring giver igen og igen dårlige resultater. Monopoler fremmer både inkompetence og korruption, mens valgfrihed/konkurrence fremmer innovation og produktivitet.

Sovjetunionen og mange andre ultrasocialistiske samfund har tydeligt demonstreret at det forholder sig sådan når man sammenligner med udviklingen i samfund med mere valgfrihed/konkurrence.

I et system med valgfrihed/konkurrence løftes niveauet løbende af at de mest innovative og produktive får tilført flere ressourcer (af køberne) mens de inkompetente og uproduktive får færre ressourcer tilført.

14
28. august kl. 21:55

I et system med valgfrihed/konkurrence løftes niveauet løbende af at de mest innovative og produktive får tilført flere ressourcer (af køberne) mens de inkompetente og uproduktive får færre ressourcer tilført. > I et system med valgfrihed/konkurrence løftes niveauet løbende af at de mest innovative og produktive får tilført flere ressourcer (af køberne) mens de inkompetente og uproduktive får færre ressourcer tilført.

Hvor er det egentlig, at Epic blev opfundet? Sundhedssektoren i USA er kendt for at være noget af det dyreste i forhold til, hvad man får ud af pengene.

20
30. august kl. 18:21

Sundhedssektoren i USA er kendt for at være noget af det dyreste i forhold til, hvad man får ud af pengene.

Jeg fornemmer, at du mener der er intern konkurrence i det amerikanske sundhedsystem om hvad der er de bedste sundhedsløsninger?

Hvis det var tilfældet forstår jeg ikke at institutioner som FDA og CDC på føderalt niveau kan stille sundhedskrav der gælder overalt i USA. Kan du forklare det?

Du kan se flere argumenter i mine fire svar til kommentaren på https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid06bMs9AthBUy8eqkF9iYj5YyBv97P7v9YD5gf4zhdUVaGv6TfTmqiehUNLYHrQmB1l&id=100073754183687&comment_id=162413729560432 der drejer sig om præcist samme emne.

Ham der skrev kommentaren på min Facebookside svarede aldrig på mine spørgsmål. Måske indså han at det var en fuldstændig forkert opfattelse han havde af det i virkeligheden på mange måder topstyrede amerikanske sundhedssystem.

11
26. august kl. 17:45

Kunne I ikke bestille den minimale ydelse ved dem og så entrere med nogle andre? Så længe der ikke er pindet ud hvad præcis man skal bestille ved Statens IT. Jeg kunne ikke finde den bekendtgørelse artiklen omtaler.

17
29. august kl. 07:15

Så længe der ikke er pindet ud hvad præcis man skal bestille ved Statens IT. Jeg kunne ikke finde den bekendtgørelse artiklen omtaler.

De skal benytte Statens IT til den basale it ifølge denne bekendtgørelse: https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2019/191

Som jeg læser det, kan de kun få lov til at benytte andet end Statens IT hvis de ikke kan få det, de har brug for ved Statens IT

7
26. august kl. 11:11

De kæmpestore fællesstatslige løsninger viser sig efterhånden at koste mere og give mindre. Både SIT og nu Facility Management er noget dyrere og betydeligt lavere i kvalitet og fleksibilitet end de individuelle aftaler vi havde før, for slet ikke at tale om at det tager årevis at nå noget der bare ligner stabilitet. SIT blev solgt til os som en samlet it-support løsning og nu kræver næsten en hel medarbejder for bare at holde dem i ørerne så de gør det de selv har lovet, hvilket der selvfølgelig ikke er råd til pga. prisstigningen. Det er skandaløst, men desværre alt for overset - selvom det imo ikke burde være nødvendigt med en offentlig piskning for at få ministeriernes opmærksomhed.

12
27. august kl. 07:22

De kæmpestore fællesstatslige løsninger viser sig efterhånden at koste mere og give mindre

Det er ellers den modsatrettede trend og holdning der eksisterer både i politik og samfundet generelt. Når noget går skævt for en kommune/region, så hyler alle op om at det skal gøres i statsligt regi.

19
30. august kl. 11:15

Det gør ikke ligefrem situationen bedre for os, der rent faktisk er i statsligt regi og skal leve med løsningerne. Det fungerer sikkert supergodt for ministerierne, hvor alle går i samme jakkesæt og bruger de samme tre programmer til at lave deres arbejde i, men hvis man er en institution som skal levere topkvalitet for relativt få penge, skal man innovere og det er de fællesstatslige cookie-cuttersystemer overhovedet ikke gearet til. Alene det at nogle af de ansatte har en Mac (som i øvrigt er standard for kreative fag) står SIT fuldstændigt af på. Jeg forstår godt at det i teorien giver mening at samle løsningerne og jeg er sådan set også fortaler for det - HVIS leverandørerne så rent faktisk kan opfylde de behov, der er. Det kan de oftest bare ikke og alle bliver fattigere heraf.

8
26. august kl. 11:42

Når man har monopol, er der ikke nogen grund til at levere en bedre service til en relevant pris.

9
26. august kl. 15:19

Når man har monopol, er der ikke nogen grund til

Men måske alligevel, hvis man stadig vil have monopol eller lignende i morgen.

10
26. august kl. 17:27

Når det er lovbestemt, er det ikke et monopol der sådan lige bliver brudt...

2
26. august kl. 07:26

Så er vi tilbage i KMD og Datacentralen problematikken - og i øvrigt at man altid kan finde noget billgere men er det fornuftigt på den lange bane.

Det er i øvrigt lignende med SKI - der er man også bundet til det som SKI lander af aftaler.

Det ville jo være rart at vide om det billigere alternativ er hostet / ejet / driftet fra EU eller vi ville høre om den næste lHelsingør sag".

5
26. august kl. 10:43

Den gang SIT blev grundlagt, blev det i sidste øjeblik valgt, at fjerne projekt rådgivning og overvågning af projekt status fra SIT. Det valg var vi mange der så som en beslutning om at bygge SIT, som noget der lige som Kommune Data og Data Centralen, kunne sælges...

4
26. august kl. 08:17

Godt set, dette må være det først spadestik til at Statens-IT bliver solgt. Der går nok 5-8 år før det sker.

3
26. august kl. 07:58

"Det ville jo være rart at vide om det billigere alternativ er hostet / ejet / driftet fra EU eller vi ville høre om den næste lHelsingør sag"."

Ja - Netop derfor ville det være rart, hvis Statens IT ville reklamere lidt for, hvad det er, man får for pengene, i stedet for arrogant at klappe helt i. For der kan bestemt være gode grunde til, at billigst ikke nødvendigvis er bedst. Rigtigt gode grunde i disse tider.

Slå dog lidt på tromme for, hvad det er, I leverer bedre: Transparens? Kvalitet af hardware? Kvalitet af software? Kvalitet af support?

Jeg er positiv overfor sådanne fælles løsninger, men det skal være omgivet af transparens - ellers begynder det let at lugte lidt...

1
26. august kl. 06:34

"Version2 ville gerne have forholdt Statens IT kritikken, men organisationen oplyser gennem sin pressemedarbejder, at Statens IT ikke udtaler sig om enkelte kundeforhold."

At give en forklaring på, hvorfor det er uforholdsmæssigt dyrt hos Statens IT, ville vel ikke være at udtale sig om enkelte kundeforhold?

6
26. august kl. 11:02

Så Statens IT må godt argumentere med argumentet om at det er uforholdsmæssigt at levere en ydelse, men kunderne må ikke bruge samme argument, når de kan spare 45% og endda få de ydelser de efterspørger, men ikke leveres af Statens IT