Stor usikkerhed om Schrems II-garanti i Googles nye EU-cloud

Illustration med det amerikanske flag, en sky og stjernerne i det europæiske flag.
Illustration: Nanna Skytte. Se større version
Om under et år skal en ny EU-cloud-løsning fra Google være køreklar i Tyskland. Initiativet skal give europæere kontrol over data, men ingen ved, hvad den nye sky vil betyde for Schrems II-problematikken, eller om data alligevel kan ende i USA.
1. november 2021 kl. 13:55
errorÆldre end 30 dage

I midten af 2022 skal Google have en ny europæisk cloud-løsning klar i Tyskland. Det skrev tech-giganten i en pressemeddelelse i starten af september, for ligesom Microsoft og Amazon har man ambitioner om at tilbyde EU-borgere en sky, hvor databehandlingen udelukkende foregår inden for unionens fysiske rammer.

Men en måned efter annonceringen, har Google stadig ikke svaret Version2 på, om den nye løsning sikrer 100 procent mod, at data kan ende i USA. Det kan nemlig i mange tilfælde være et problem for europæiske dataansvarlige, der gerne vil overholde GDPR. 

I forbindelse med Schrems II-dommen sidste sommer, erklærede EU-Domstolen USA for et usikkert tredjeland. Landet giver nemlig ikke den samme grad af databeskyttelse sammenlignet med EU, og efterforskningstjenesterne har mulighed for at anmode tech-giganter om europæiske borgeres oplysninger helt uden, de registrerede ved noget om det.

Læs også: Datatilsynet efter endelige Schrems II-anbefalinger: »Rummet for at overføre persondata til USA er meget snævert«

Få fuld adgang til EduTech

EduTech er for professionelle, der arbejder med digital undervisning og formidling som underviser i grundskolen, på en videregående uddannelsesinstitution eller som udvikler, indkøber eller professionel bruger af digitale uddannelses-, event- og kursusløsninger. EduTech giver indblik i nye teknologiske løsninger, didaktik, brugernes behov og politiske rammevilkår inden for digital undervisning. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til EduTech
Alt indhold på EduTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.