Ny pris fra Coding Pirates belønner skabere af online læringsvideoer

Coding Pirates Piratskibet
Illustration: Coding Pirates . Se større version
Coding Pirates, som promoverer it-kreativitet blandt børn og unge, vil fremover uddele priser til det bedste danske online undervisningsmateriale for at sætte skub i produktionen af mere dansksproget indhold.
Idéer8. december 2021 kl. 19:00
errorÆldre end 30 dage

Der er for stor mangel på dansksprogede online læringsvideoer rettet mod at styrke de tekniske kompetencer, og det vil man gerne have lavet om på hos Coding Pirates.

Det er baggrunden for, at foreningen, der har til formål at promovere mere it-kreativitet blandt danske børn og unge, har sat gang i en årlig prisuddeling, Coding Pirate Awards. Den første udgave er for nylig løbet af stablen.

»Der er latterligt lidt indhold på dansk, som handler om teknologiformidling, så ideen med at lave Coding Pirates Awards har været at prøve at øge eksponeringen af det indhold, som eksisterer, og opmuntre dem til at forsætte med at lave indhold,« forklarer Sune Nilausen, der har været en af de hovedansvarlige på projektet hos Coding Pirates.

»Håbet er, at det også kan være med til at anspore flere til at lave den her slags læringsvideoer og forløb, fordi der bliver skabt mere kendskab på området,« tilføjer han.

Coding Pirates har stor interesse i at der bliver produceret mere dansk indhold, da foreningens website Piratskibet.dk, trækker på eksterne videoer. Piratskibet.dk har til formål at understøtte Coding Pirates’ eksisterende arbejde ved at fungere som dels en interessevækkende platform for kommende medlemmer af foreningen og et socialt rum, hvor eksisterende medlemmer kan udveksle ideer. Målgruppen er omkring 10-14 år.

»Coding Pirates har især fokus på de yngre børn, som ikke nødvendigvis har de engelskkundskaber der skal til for at forstå det ellers rigtig gode engelske indhold inden for teknologiformidling, som findes derude. Håbet er selvfølgelig, at det danske indhold, der bliver produceret kan være en gateway for dem til de engelske læringsvideoer- og forløb,« forklarer Sune Nilausen.

Den helt store vinder af prisen er da også en af de videoer, som Piratskibet.dk, et videoforløb om programmeringssproget Lua, der har vundet både bedste læringsvideo og bedste læringsforløb.

ITU løber med ‘mest kreativ'-prisen

I alt er 16 priser blevet uddelt til online læringsmateriale, som angår instruktion i alt fra bygning af egen hjemmeside til en håndspritsdispenser.

Sidstnævnte video, der er produceret af Tænk i Tech, som er IT-Universitetets nyetablerede youtube-kanal, har vundet prisen som den mest kreative læringsvideo. Derudover har en anden Tænk i Tech-video, en instruktion til at lave animation i programmet Scratch, fået plads på top ti over de bedste læringsvideoer på dansk.

Tænk i Tech er stadig et ret nyt projekt – kanalen blev etableret i 2020 med hjælp fra Novo Nordisk fonden – og netop derfor ser Anna Lohmann Ahlhom, der er leder for Tænk i Tech, også glad for sejren.

»Det er en stor anerkendelse at modtage priserne fra Coding Pirates, der i flere år har vakt danske børn og unges interesse for de muligheder, programmering og teknologi giver,« siger Anna Lohmann Ahlbom, der er projektleder for Tænk i Tech, i en pressemeddelelse.

Ligesom Coding Pirates forsøger Tænk i Tech også at opfordre til bedre teknologiforståelse blandt unge – hvor Coding Pirates retter sig mod den lidt yngre målgruppe, så er Tænk i Tech specifikt rettet mod de 16-21-årige, og særligt dem der ikke har eksisterende it-færdigheder.  

Videoerne bliver lavet af eksisterende studerende på IT-Universitetet, og Tænk i Tech-initiativet har også til formål at anspore flere til at søge ind på universitetets uddannelser. 

Mere opsøgende i det nye år

Det er første gang, at Coding Pirate Awards er blevet afholdt, hvilket foreningen også klart har kunnet mærke i forhold til kontakten til producenterne af indhold.

»Vi har ikke fået helt så mange tilmeldinger, som vi kunne have håbet på, men det er sådan set også hvad vi havde forventet, fordi der netop er begrænset mængde indhold. Dem, der har deltaget, har til gengæld været rigtig glade for det, så vi satser på, at vi kan få flere til at deltage til næste år,« forklarer Sune Nilausen.

Selvom responsen har været god, regner Coding Pirates også med, at man skal være mere opsøgende i forhold til prisuddelingen i det nye år. For eksempel regner man med at skulle kontakte producenter direkte, så de også har god til at overveje, hvilken læringsvideo eller forløb, som de vil indsende, eller om de eventuelt vil producere nyt indhold inden prisuddelingen.

»Vi skal kigge på måske at søge nogle midler til at kunne sørge for større eksponering af coding pirates awards i det nye år. Det er noget, vi er i gang med at se på,« siger Sune Nilausen.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.