Ministre tavse om GDPR-koks i folkeskoler: »Jeg mødte en mur af tavshed«

Pernille Rosenkrantz-Theil
Lektor i persondataret, Børns Vilkår og frustreret far råber på politisk aktion for skolebørns databeskyttelse, men Pernille Rosenkrantz-Theil, børne- og undervisningsminister, afviser at kommentere på sagen. Illustration: Børne- og Undervisningsministeriet. Se større version
Flere kommuner sender blindt børns persondata til tech-giganter uden overblik over de risici, som kan følge med. Men selvom flere kalder på politisk fokus på børnenes sikkerhed, så er minister fortsat tavs.
29. januar 2021 kl. 03:45
errorÆldre end 30 dage

Mindst 37 kommuner mangler fokus på børns databeskyttelse, når eleverne bruger tech-giganterne Googles og Microsofts tjenester i undervisningen, men børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) afviser at kommentere sagen.

De seneste par uger har Version2 fortalt, at 24 ud af 45 adspurgte Google-kommuner, og 13 ud af 22 Microsoft-kommuner mangler at udarbejde en risikovurdering for børns databeskyttelse.

Det går imod GDPR, vurderer Allan Frank, jurist og it-sikkerhedsspecialist i Datatilsynet, og kalder det »rent held«, hvis kommunerne rammer det rigtige sikkerhedsniveau for børnene.

Flere eksperter mener, at kommunerne har handlet dybt kritisabelt - blandt andet Ayo Næsborg-Andersen, lektor i persondataret og menneskerettigheder ved Syddansk Universitet, der nu kræver handling fra Christiansborg.

Når der er så mange kommuner, som ikke har lavet risikovurderinger, så er det er et større samfundsproblem, som de enkelte kommuner ikke kan løfte alene, mener hun:

Få fuld adgang til EduTech

EduTech er for professionelle, der arbejder med digital undervisning og formidling som underviser i grundskolen, på en videregående uddannelsesinstitution eller som udvikler, indkøber eller professionel bruger af digitale uddannelses-, event- og kursusløsninger. EduTech giver indblik i nye teknologiske løsninger, didaktik, brugernes behov og politiske rammevilkår inden for digital undervisning. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til EduTech
Alt indhold på EduTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Thomas Dreisig Thygesen
8. april 2021 kl. 12:04

Desværre er der stadig ikke politisk udmelding, og kommuner og skoler mangler hjælp i form af central udmelding om, hvordan man skal forholde sig til brug af berørte digitale tjenester. Den centrale styring på digitalisering har været massiv, men når problemerne opstår, så overlades alle kommuner til sig selv. Både et sikkerhedsmæssigt og ressourcemæssigt problem.