Lettet Helsingør-borgmester: »Chromebooks har i den grad været savnet«

14. september kl. 21:4511
Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør
Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør Kommune. Illustration: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.
Helsingørs skolebørn kan igen tage Googles computere op af tasken. Men forbuddet kan hurtig komme igen, understreger Datatilsynet, og derfor skal tech-giganten på banen, mener både Helsingørs borgmester og KL.
Få fuld adgang til EduTech

EduTech skriver til professionelle, der arbejder med digitale- og teknologiske uddannelsesløsninger.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til EduTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til EduTech
Alt indhold på EduTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
12. september kl. 13:19

Kære forældre i Helsingør (altså dem af jer, der faktisk er interesseret i at beskytte jeres børn), kære forældre i alle andre kommuner, kære danskere overalt,

Mit bedste bud, hvad man kunne gøre mod korrupte og inkompetente personer som Lars Rich, Benedikte Kiær, osv, er at stå imod undervisere, pædagoger, administrationer og så videre, som vil bilde jer ind, at man ikke kan gå på skolen, uden at bruge deres ulovlige IT.

Det starter med ens eget barn, og skal nok slå nok ringe i vandet, hvis mange forældre gør det samme. Nej, mit barn skal ikke registreres i Aula. Nej, mit barn skal ikke oprettes i skole-IT-systemet. Nej, mit barn skal ikke komme hjem med en chromebook. Hvis de gør, så låser jeg denne ind til barnet skal aflevere den igen. Nej, mit barn skal heller ikke på Facebook for at være med i skolens eller klassens gruppe. Instagram, Twitter, LinkedIn, osv... nej!

Hvad vil kommunen gøre? Smide barnet ud af skolen? Sende kommunen til mig, fordi jeg er en dårlig forælder? Hah!

Det næste skridt efter at ignorere og omgå skolens påtvungne IT, er at skrive til skolen og til kommunen omkring dette. Derudover at skrive til de lokale politikkere, uanset farve.

Dernæst, eller samtidig med ovenstående, ville jeg sætte massiv præs på lærerne. Hvis de går under for presset, så skal der nok ske noget. (Jeg beklager, kære lærere, at I så bliver til et medium mellem forældre og skolen/kommunen - men dette valg har I truffet for længst, så det må I desværre leve med. Sig ikke jeres jobs op! Hold i stedet med forældrene, så både jeres eget liv bliver nemmere, men også børnenes!). Hvis en hel skar af forældre kimer læreren ned og giver jævnlig voksen-skældud, så vil dette give nok incitament til at læreren muligvis skruer ned for digitale hjælpemidler, eller i det mindste klager til skolen.

Jeg har siden 3. klasse haft drømmen om at blive lærer. Siden 5. klasse var jeg klare over, hvor godt det danske/skandinaviske skolesystem og pædagogik var ift. andre lande, og hvor højere kvaliteten af undervisningen var. Desværre måtte jeg indse, at jeg senerehen havde valgt forkert studie for at blive lærer. Stadig havde jeg den største respekt for dem. Inden for de sidste 3 måneder har jeg desværre mistet al respekt for skolevæsenet i DK, alt inklusive... Så meget, så jeg faktisk overvejer drastiske midler, som at sende børn i alternative skoler, eller hjemskoling, eller at give barnet pseudonymer ved fødsel, eller bare lade mit barn være hjemme og se fjernsyn.

Skal vi i DK virkelig til at miste tillid til skolevæsenet? Denne sag her har jo ikke kun vist, at IT kan være yderst farlig i skolen ift. principielle spørgsmål som grundlæggende menneskerettigheder. Denne sag har også vist, at skolevæsenet er fyldt med mennesker, der desværre ikke er egnet til at træffe beslutninger om IT i skolen. Derudover har denne sag vist, at politikkere er blevet belejret af virksomheder som Microsoft, Google og Amazon i et omfang, så de ikke længere kan tænke objektivt eller stå imod deres ønsker. Kort sagt: DK er blevet til marionetter for amerikanske teknologi-virksomheder.

Kære forældre... jeg ved godt det lyder som en alt for dramatiseret sag. Det er det ikke, og det ved alle dem, der har sat sig godt ind i forholdene i sagen. Også dem, der har en god teknologiforståelse. Eller blot dem, der har taget sig 1,5 timer af deres dag for at se The Social Dilemma, mm.

Den her sag er vigtigt. Vigtigt for fremtiden. Vigtigt for fremtidige forældre. Vigtigt for fremtidige skolebørn. Måske ikke så vigtigt for jer, hvilket er forståeligt. Måske har I ikke det fulde overblik i sagen, måske har I for meget tillid til skolen, måske føler I også bare afmagt ift. at kunne besejre Google, Microsoft osv. Det kan jeg forstå. Men ingen virksomhed er for stor til at fejle. Og selv hvis de ikke kan besejres, så kan vi stadig som individer - og det er det gode ved demokratiet - råbe op og få gjort noget ved det. Uden jer er der ingen skole. Uden jer er der ingen politikere. Uden jer er der ingen tech-virksomhed. I er forældrene, I er vælgerne, I er brugerne... kort sagt: I er de mest magtfulde og værdifulde dele af de fleste værdikæder. Hvis I lader være med at sende børn i skole, lader være med at vælge de samme typer politikkere, lader være med at bruger de gængse it-løsninger, så falder de fra hinanden og erstattes af nye forslag til, hvordan vi skal indrette skolen, samfundet, it-løsninger, osv.

Vi kan som et af de mest digitaliserede lande i verden godt tåle at gå lidt tilbage ift. digitalisering og IT, uden at det gør for meget ondt. Det skal vi nok overleve. Gør vi intet her, så ender vi desværre med at miste det hele... vores rettigheder, vores mulighed for at tænke selv, vores demokrati.

Forældre landet over, stil jer selv det ene spørgsmål: hvis I sad og skulle skrive en stil og sende den til læreren, vil I så mene at det er nødvendigt at blive overvåget? Hvad hvis der en dag skete noget, som gjorde, at man kunne se, om et barn har modtaget hjælp til lektierne, og så tilsvarende trækker ned i karakter? Ville I føle, at det er en god ting?

Det er sundt for alle at huske, at skolen ikke er alt i livet. Gode karakter giver ikke automatisk god løn eller arbejde overhovedet... eller et godt liv.

Det gør til gengæld evnen til at tænke selv, muligheden og evnen til at bruge sine rettigheder, kritisk tænkning, evnen til at stille spørgsmålstegn og være skeptisk.

Og det får vi ikke af at sende vores børn i skole, hvor hverken lærere, skolen eller politikkerne formår at gøre noget af det ovennævnte, hvad angår Microsoft, Google, osv.

Men I, kære forældre, kan være dem, der skaber forandring. Gør oprør. Bliv vred. Sammenslut jer. Fortæl det til alle. Tving politikkerne til at give 30-40 millioner til Datatilsynet. Nægt at være med i skolens/kommunens/landets ulovlige foretagender.

Så skal David nok besejre Goliat i det lange løb...

10
14. september kl. 15:31

Så skal David nok besejre Goliat i det lange løb...

Det lyder spændende. Hvis du kigger på alt offentlig IT, så er Microsoft i HØJ grad Goliat og Google David, så det bliver da spændende at se.

Nej, mit barn skal ikke komme hjem med en chromebook. Hvis de gør, så låser jeg denne ind til barnet skal aflevere den igen.

Så husker du vel også at låse en evt. Windows PC inde, den sladrer i høj grad også ud på nettet. Der findes forskellige applikationer hvor med man kan stoppe/deaktivere de fleste af de ting. Jeg tror du vil blive chokkeret over hvor mange tind der kommer frem.

7
12. september kl. 12:53

Man har med andre ord truffet en beslutning om kontinuerlig brud på borgernes privacy, oven i købet på et grundlag, som man ikke kan overskue og da den amerikanske nationale lov ikke vil blive lavet om, og da den overruler alt andet, ja så er man da blot igang med at forlænge pinen. Jeg har forstået at Microsoft har initiativer på vej til årsskiftet, der vil løse lignende cloudproblematikker, og er spændt på at se løsningen.

Er Datatilsynet ved at slippe grebet? Finansloven har da sendt et tydeligt politisk tegn på, at når man kommer efter offentige myndigheder, ja så kan man godt risikere efterfølgende at miste sine bevillinger.....ja det lugter det da ihvertfald af...og tegner et billede af en flok utroligt uambitiøse og uvidende politikere på det digitale område...

Til den vågne politiker her op til valget: Få dig en klar og tydelig politik på det digitale område- "and stick to it"!

11
14. september kl. 15:35

Jeg har forstået at Microsoft har initiativer på vej til årsskiftet, der vil løse lignende cloudproblematikker, og er spændt på at se løsningen.

Du indrømmer der med at Microsoft for tiden har samme problemer, men er kun chokeret over at Goole må fortsætte. Det må du lige forklare nærmere. Loven må vel gælde for alle og ikke kun for udvalgte.

6
12. september kl. 12:50

Théâtre de l'absurde

I 1940’erne opfandt dramatikere, primært i Europa, en ny teaterstil som de kaldte Det Absurde Teater.

Der er meget at sige om denne her eksistensialistiske udtryksform, men udover dens fokus på tilværelsens mangel på mening, så er det teaterstilens struktur jeg kommer til st tænke på.

Formen er nemlig cirkulær, forstået på den måde at man ender samme sted som man startede.

Så er fru Kiær advaret. (Igen).

Fyren som beskrev stilen først, Martin Esslin, konkluderede også om Det Absurde Teater, at

"... det i sidste instans ikke fremkalder tårer af fortvivlelse, men frigørelsens latter."

Det sidste kan Helsingørs borgmester måske fremskynde lidt? For børnenes skyld.

5
12. september kl. 12:14

Det er fint nok at kunne tale med Google, men det store problem bliver den Amerikanske FISA lovgivning der i section 702 slår fast at:

"Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) is a statute that authorizes the collection, use, and dissemination of electronic communications content stored by U.S. internet service providers (such as Google, Facebook, and Microsoft)"

Google kan love hvad som helst, det er den Amerikanske FISA lov der skal laves om!

9
12. september kl. 13:32

Det samme kan man sige om de nye EU-tech-ambassadører. Spild af penge (ligesom de danske af samme slags), for Silicon Valley kan ikke ændre den amerikanske lovgivning - og vil de overhovedet, eller passer den dem meget godt?

Det lugter mere og mere af nye krumspring fra en del offentlige institutioners side for at snige sig uden om den uundgåelige dom: Ud med BigTech i deres nuværende form.

Jeg opfatter det som en form for landsforræderi, for disse mennesker undergraver lovgivningen, og kaster os forsvarsløse i favnen på fremmede magter (hvor en del af dem nok får lækre svingdørskarrierer engang i fremtiden - a la den første danske tech-ambassadør og hans assistent, som nu sidder fedt hos Microsoft).

2
9. september kl. 21:40

"I sidste måned skrev Benedikte Kiær i en mail til Version2, at det ifølge Google kan tage år at forhandle aftalevilkårene mellem kunde og leverandør."

Jamen så er det da også ærgerligt at kommunen bare har spildt tiden og tilsyneladende lønnen til deres super ekspert Teknologi Direktør Lars Rich siden 2018.

1
9. september kl. 15:30

"Man skriver dog, at kommunen mangler at beskrive, hvilke persondata man sender til Google, som tech-giganten bruger til egne formål – og hvilke formål, der er tale om."

Det var da ellers lidt af en mangel - er det ikke netop det, det hele drejer sig om? Hvordan kan Datatilsynet så konkludere, at man nu har erkendt problemerne?

"»I KL går vi derfor nu i dialog med Google sammen med Aarhus og Helsingør og på vegne af de andre kommuner, der også har kontrakter med Google. Datatilsynet har gjort det klart, hvad der skal til for, at Google lever op til europæisk lovgivning.«"

Jamen, det troede jeg da, at man allerede var begyndt på for en måned siden, da man sidst sagde, at man nu ville gøre det? Men der var det måske bare tomme løfter?

Jeg må indrømme, at min begejstring for Datatilsynets nye linje begynder at lide et knæk. Det kunne se ud til, at regeringens - i mine øjne skandaløse og korrupte - stokkemetoder virker. Det begynder lidt at lyde som "same old same old".

3
10. september kl. 08:17

ja, jeg mener der er kommet pres oppefra og Datatilsynet har rettet ind. De burde ikke hæve det forbud før elevernes data er sikret.

Og det lader ikke til de er pt