Kommuner stejler over tvungen brug af national it-løsning til sprogvurdering

Børnehaveklasse
Illustration: oksun70 | Bigstock.
Som en del af det nye folkeskoleforlig vil folketinget gøre det obligatorisk for kommunerne at bruge et nyt nationalt it-værktøj til sprogvurdering i folkeskolen, men det møder kritik fra blandt andre kommunerne, som peger på, at velfungerende systemer allerede eksisterer.
24. marts kl. 00:30
errorÆldre end 30 dage

Der var indledningsvis stor begejstring, da folketingets folkeskoleforligskreds i efteråret nåede til enighed om en række ændringer til folkeskoleloven, men nu hvor loven nærmer sig afstemning, er visse ridser i lakken dukket op.

De foreslåede ændringer angår først og fremmest, hvordan man fremover skal indrette evaluerings- og bedømmelsessystemet for folkeskoleelever. Det indkluderer blandt andet udviklingen af en ny national it-løsning til sprogvurdering af eleverne, som skal være obligatorisk for kommunerne at bruge, når børnene starter i skole. 

Ifølge Børne- og Undervisningsministeriet er ideen med det fælles it-værktøj at sikre en ‘autoritativ datakilde med landsdækkende, repræsentative og strukturelt anvendelige data af høj kvalitet’. Det vil dog også betyde et større omstillingsarbejde fra ét system til et andet – i dag bruger langt de fleste kommuner private it-værktøjer til sprogvurdering.

Hos kommunerne er man dog ikke ubetinget begejstret for ideen om, at der skal udvikles et nyt obligatorisk nationalt system i stil med dem, der eksisterer for ordblindetest og trivselsvurderinger. Det kan man se i de høringsforslag, som er tikket ind i løbet af høringsperioden for lovforslaget, som skal fremsættes i april. 

Således stiller Kommunernes Landsforening, KL, sig skeptisk overfor, at de enkelte kommuner skal tvinges over på et nyt system, når de allerede har velfungerende it-værktøjer, de er fortrolige med. 

Få fuld adgang til EduTech

EduTech er for professionelle, der arbejder med digital undervisning og formidling som underviser i grundskolen, på en videregående uddannelsesinstitution eller som udvikler, indkøber eller professionel bruger af digitale uddannelses-, event- og kursusløsninger. EduTech giver indblik i nye teknologiske løsninger, didaktik, brugernes behov og politiske rammevilkår inden for digital undervisning. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til EduTech
Alt indhold på EduTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger