It-professor: For få kvinder i tech-verdenen er et demokratisk problem

Pernille Bjørn
Illustration: Emilie Thejll-Madsen. Se større version
Så længe kvinder og minoriteter er underrepræsenterede i datalogien, er der risiko for, at teknologiske løsninger indeholder bias, og det er et demokratisk problem. Sådan lød det fra Pernille Bjørn, der er professor ved Datalogisk Institut på Københavns Universitet, da hun onsdag holdt oplæg på it-messen Infosecurity.
7. oktober 2021 kl. 05:00
errorÆldre end 30 dage

Der er for få kvinder i datalogi, og det er et demokratisk problem. Sådan lød det fra Pernille Bjørn, der er professor i datalogi ved Datalogisk Institut på Københavns Universitet, da hun onsdag i sidste uge talte på it-sikkerhedsmessen Infosecurity.

Pernille Bjørn blev i 2015 udnævnt som den første kvindelige professor for instituttet, og siden da har hun blandt andet forsket i softwareudvikling og sundheds-it. Derudover interesserer hun sig for den kønsubalance, der findes i tech-verdenen. I flere år har kvinderne nemlig været markant underrepræsenterede i de it-rettede brancher og uddannelser herhjemme.

»Da jeg blev ansat på Københavns Universitet i 2015, vidste jeg godt, at der var få kvindelige ansatte og studerende. Men jeg vidste ikke, at statistikkerne var så dårlige, som de var. I de år var der generelt mellem 7-9 procent kvinder på datalogiuddannelsen, så jeg tænkte, at det var noget, vi skulle gøre noget ved,« sagde hun under sin præsentation.

Ifølge Pernille Bjørn kan ubalancen ikke bare kategoriseres som et kvindeproblem – det er snarere et demokratisk samfundsproblem. Det skyldes, at skævvridningen i sidste ende kan føre til bias i de algoritmer og den teknologi, der efterhånden gennemsyrer alle dele af vores samfund lige fra sundhedssektoren til arbejdsmarkedet og vores kommunikationsplatforme.

Få fuld adgang til EduTech

EduTech er for professionelle, der arbejder med digital undervisning og formidling som underviser i grundskolen, på en videregående uddannelsesinstitution eller som udvikler, indkøber eller professionel bruger af digitale uddannelses-, event- og kursusløsninger. EduTech giver indblik i nye teknologiske løsninger, didaktik, brugernes behov og politiske rammevilkår inden for digital undervisning. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til EduTech
Alt indhold på EduTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.