»Hvis vi kun rekrutterer fra halvdelen af talentmassen, så er det jo slet ikke nok«

(Illustration: Søren Kjeldgaard)
Illustration: Søren Kjeldgaard. Se større version
Et nyt forskningsprojekt fra IT Universitetet i København har undersøgt, hvordan man kan gøre it-fagene mere attraktiv for kvindelige kandidater. Resultatet: Få det til at handle mere om mennesker.
17. august 2021 kl. 11:33
errorÆldre end 30 dage

I den store futuristiske aula på IT-Universitetet (ITU) i København skal der fremover være mange flere kvindelige ansigter at spotte. Det har været en målsætning i flere år, men selvom antallet af optagne kvindelige studerende er steget, er der fortsat langt vej før målsætningen om, at der skal være ligevægt mellem kønnene er indfriet.

Men et nyt forskningsprojekt har fundet en løsning, der kan være med at at accelerere udviklingen endnu mere. Det fortæller Claus Brabrand, der er leder af projektet:

»Vi håber, at det her kan blive anvendt, så vi kan gøre flere kvinder interesserede i IT og til at vælge It-uddannelser,« siger han.

Projektet har beskæftiget sig med, hvordan man kan gøre arbejdet med it-opgaver mere appellerende for kvinder. Udgangspunktet har været et gammelt studie, der på et generelt plan viste, at opgaver, der omhandler mennesker er markant mere appellerende for de kvindelige respondenter, end opgaver, der beskæftiger sig med objekter.

Det skal handle om mennesker

I undersøgelsen, som ITU lavede ved at bygge videre på det generelle studie, var fokus på it-opgaver, som man ville kunne støde på, på en it-orienteret uddannelse eller på arbejdsmarkedet.

500 danske gymnasieelever indgik i eksperimentet, hvor de blev præsenteret for to identiske opgaver, men med forskelligt fokus, nemlig på enten mennesker, eller på objekter.

Få fuld adgang til EduTech

EduTech er for professionelle, der arbejder med digital undervisning og formidling som underviser i grundskolen, på en videregående uddannelsesinstitution eller som udvikler, indkøber eller professionel bruger af digitale uddannelses-, event- og kursusløsninger. EduTech giver indblik i nye teknologiske løsninger, didaktik, brugernes behov og politiske rammevilkår inden for digital undervisning. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til EduTech
Alt indhold på EduTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Fortsæt din læsning
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.