Efter Datatilsynets nye vejledning: Kommunerne kæmper fortsat med databehandleraftaler

kontrakt, underskrift
Illustration: Mihailo K | Bigstock. Se større version
Det er en stor udfordring for kommunerne at finde ud af, hvornår man skal have en databehandleraftale med en privat leverandør, og derfor er Datatilsynet udkommet med en ny vejledning. Men det offentlige kæmper fortsat med GDPR-arbejdet, fortæller chefkonsulent fra KL.
1. december 2021 kl. 10:40
errorÆldre end 30 dage

Hvornår er der behov for, at man finder pen og papir frem og laver en databehandleraftale?

Det spørgsmål har mange kommuner kløet sig i håret over, siden databeskyttelsesforordningen fandt anvendelse for lidt over tre år siden, og blandt andet derfor har Datatilsynet lavet en ny vejledning på området.

Den beskriver rollefordelingen af dataansvarlig, databehandler og tredjepart, når det private leverer ydelser til det offentlige, og så indeholder den konkrete eksempler på nogle situationer, hvor det kan være svært at afgøre, om man skal have en databehandleraftale eller ej.

Derfor er guiden et godt skridt på vejen, fortæller Pernille Jørgensen, chefkonsulent i Digitalisering og Teknologi hos Kommunernes Landsforening (KL).

Men selvom organisationen – på vegne af kommunerne – har været ude og efterspørge præcis sådan en vejledning, er det stadig svært for kommunerne at afgøre, hvornår et samarbejde kræver en databehandleraftale. 

Derudover er nogle af eksemplerne med til at skærpe kommunernes arbejdsmæssige GDPR-byrde, der i forvejen er stor, ifølge chefkonsulenten.

Få fuld adgang til EduTech

EduTech er for professionelle, der arbejder med digital undervisning og formidling som underviser i grundskolen, på en videregående uddannelsesinstitution eller som udvikler, indkøber eller professionel bruger af digitale uddannelses-, event- og kursusløsninger. EduTech giver indblik i nye teknologiske løsninger, didaktik, brugernes behov og politiske rammevilkår inden for digital undervisning. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til EduTech
Alt indhold på EduTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.