Datatilsynet slår fast: Google kan køre lovligt i danske folkeskoler

Foto : dikushin via Bigstock

Datatilsynet slår fast: Google kan køre lovligt i danske folkeskoler

Selvom Google er kendt for indsamling af persondata og profilering, kan Datatilsynet ikke diskvalificere tech-giganten i Folkeskolen. Virksomheden lover nemlig en GDPR-compliant løsning i den dokumentation, jurist og it-sikkerhedsspecialist Allan Frank har undersøgt i forbindelse med Helsingør-sagen.
Børn i den danske folkeskole kan lovligt bruge G Suite for Education i undervisningen, hvis bare kommunerne sørger for at konfigurere systemet på en måde, der sikrer, at de overholder GDPR – eksempelvis ved at lukke for Googles adgang til elevernes persondata. 
Få fuld adgang til EduTech?
EduTech er for professionelle, der arbejder med digital undervisning og formidling som underviser i grundskolen, på en videregående uddannelsesinstitution eller som udvikler, indkøber eller professionel bruger af digitale uddannelses-, event- og kursusløsninger. EduTech giver indblik i nye teknologiske løsninger, didaktik, brugernes behov og politiske rammevilkår inden for digital undervisning.
Prøv EduTech

EduTech skriver til lærere og undervisere, der arbejder med digitale og teknologiske uddannelsesløsninger. Vi giver dig ny viden, cases og erfaringer med læring og teknologi. Få tre ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement.

Klik her

Nævnte firmaer

Helsingør-sagen

I slutningen af 2019 klagede Jesper Graugaard til Datatilsynet over Helsingør Kommune, som havde oprettet en Google-konto til hans søn uden forældresamtykke. Senere endte sønnens personoplysninger utilsigtet på videoplatformen Youtube.

Men Helsingør er langt fra den eneste kommune, der bruger Googles tjenester i undervisningen. Derfor valgte Datatilsynet sidste år at starte en sag af egen drift for at undersøge alle kommuners brug af G Suite for Education, og det har vist sig, at sjusk med børnenes persondata er et generelt problem.

I vinters afslørede Version2 nemlig, at 24 ud af 45 Google-kommuner mangler at lave en risikovurdering for børnenes databeskyttelse. Det samme gælder for mindst 13 kommuner, der som alternativ bruger Microsofts Office 365 med datalagring i Onedrive.

Datatilsynet afsluttede Helsingør-sagen tidligere på måneden og har givet kommunen indtil den 1. november i år til at finde en løsning, der sikrer børnenes persondata - ellers skal de stoppe med at bruge Google i undervisningen.