Aula-morads i Datatilsynet skaber nervøsitet i edtech-branchen
Den nye cloud-vejledning fra Datatilsynet har været længe ventet for danske virksomheder, men den har samtidig sendt chokbølger igennem dem, som på den ene eller anden måde arbejder med undervisningsteknologi til folkeskolen. Især efter at tilsynet kort efter påske svarede på spørgsmål fra Kombit angående brugen af AWS-cloudløsningen til Aula.
Kort sagt lød svaret nemlig, at Kombits nuværende setup i forhold til dataoverførsler til usikre tredjelande er i strid med GDPR-reglerne. Dermed lader det også til, at en god del af andre edtech-virksomheder, der benytter AWS eller andre amerikanske cloud-løsninger, vil kunne komme i klemme.
»Vi får rigtig mange spørgsmål til Datatilsynets cloud-vejledning for øjeblikket. Lige nu holder alle vejret for at se, hvad der sker, og hvad det får af konsekvenser, og med hensyn til Aula-spørgsmålet er det ekstra spændende, for selvom Aula/Kombit-konstellationen er en privat løsning, er den en meget stor del af infrastrukturen i folkeskolen,« lyder det fra Esben Trier, adm. direktør for interesseorganisationen Edtech Denmark.
EduTech er for professionelle, der arbejder med digital undervisning og formidling som underviser i grundskolen, på en videregående uddannelsesinstitution eller som udvikler, indkøber eller professionel bruger af digitale uddannelses-, event- og kursusløsninger. EduTech giver indblik i nye teknologiske løsninger, didaktik, brugernes behov og politiske rammevilkår inden for digital undervisning. Få tilsendt tilbud

Hvad er problemet? Cloud er bare et modeord for stor computer/datacenter/mainframe. Der findes også datacentre i EU der ikke er ejet af firmaer i et usikkert 3. land - flyt driften derover og problemet er løst.
Pointen med de moderne udviklingsmetoder CI/CD, containers, infrastructure as code, serverless deployment osv. er netop at gøre det enkelt at skifte hardwaren som programmerne kører på. Så ja, det burde være enkelt.