Flere folketingspolitikere kritiserer kommunernes manglende risikovurderinger for børns databeskyttelse, når eleverne bruger Google og Microsofts tjenester i undervisningen.
Flere folketingspolitikere kritiserer kommunernes manglende risikovurderinger for børns databeskyttelse, når eleverne bruger Google og Microsofts tjenester i undervisningen.

Foto : Volurol / Bigstock Photo

Folketingspolitikere har fået nok: »Børns databeskyttelse sejler«

Folketingspolitikere skyder kritik mod danske kommuner, der mangler fokus på børns databeskyttelse. Flere kræver handling fra ministre, som afviser at udtale sig i sagen.
Kritik hagler ned over danske kommuner, der mangler at have børns databeskyttelse i fokus, når de sender folkeskoleelevers persondata til private tech-giganter som Google og Microsoft. Senest kommer kritikken fra flere folketingspolitikere, der er meget udtilfredse med måden, kommunerne har handlet på.
Vil du have fuld adgang til EduTech?

EduTech er for professionelle, der arbejder med digital undervisning og formidling som underviser i grundskolen, på en videregående uddannelsesinstitution eller som udvikler, indkøber eller professionel bruger af digitale uddannelses-, event- og kursusløsninger. EduTech giver indblik i nye teknologiske løsninger, didaktik, brugernes behov og politiske rammevilkår inden for digital undervisning.

Prøv EduTech

EduTech skriver til lærere og undervisere, der arbejder med digitale og teknologiske uddannelsesløsninger. Vi giver dig ny viden, cases og erfaringer med læring og teknologi. Få tre ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement.

Klik her

Nævnte firmaer

Faktaboks

I alt mangler 24 ud af 45 adspurgte Google-kommuner, at lave en risikovurdering for børns databeskyttelse, når eleverne bruger G Suite for Education. 13 ud af 22 adspurgte Microsoft-kommuner mangler at lave samme, når eleverne bruger Office 365 med datalagring i Onedrive.

For at eleverne kan bruge tjenesterne, så har folkeskolerne oprettet Google- eller Microsoft-konti til dem. Der er flere eksempler på, at børn er blevet oprettet med fuldt navn.

Når børn skriver i for eksempel et Docs- eller Word-dokument, lagres data i tech-giganternes sky, og på den måde bliver Google eller Microsoft databehandler, og kommunerne er dataansvarlige.

Flere kommuner skriver til Version2, at der ikke ligger personfølsomme oplysninger i systemet, men erkender så efterfølgende, man ikke kan sikre sig mod, at et barn skriver følsomme oplysninger ind om sig selv eller andre elever.