Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Socialt udsatte ved, hvornår digitale løsninger er brugervenlige

Socialt udsatte og andre sårbare grupper bør inddrages i udviklingen af nye digitale løsninger, skriver formand for Rådet for Socialt Udsatte Vibe Klarup i dette synspunkt.
Synspunkt30. august 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Hvad hjælper det at have NemID men hverken computer eller nøglekort? Hvad hjælper det at have penge på sin konto, hvis man har glemt sin pinkode?

Socialt udsatte og andre sårbare kommer ofte i problemer, når digitale løsninger afløser analoge, fordi de har udfordringer, som betyder, at de ikke kan bruge dem. Det kan blive til ulykke for den enkelte, og det er dyrt for samfundet.

En del af løsningen på dette problem er at bruge udsatte og andre sårbare grupper som fokusgrupper mv., når der udvikles nye digitale løsninger. Det kan jo endda tænkes, at de behov, der kortlægges og skabes løsninger på baggrund af, kan gøre produkterne endnu bedre – til gavn for alle.

Mange digitale løsninger skaber udfordringer for udsatte og sårbare

E-boks, Netbank og Borger.dk har gjort livet meget lettere for de fleste af os. Slut med lange køer og slut med at skulle nå i banken inden lukketid. Udfordringerne med løsningerne er, at de er altomfattende. Hvis du ikke har de rigtige adgange, og hvis du ikke er inde i systemerne, kan du ikke få hjælp fra supporten.

Det skaber f.eks. udfordringer for et menneske i hjemløshed, der mister sit NemId-nøglekort, får stjålet eller ødelagt sin smartphone, eller bare ikke kan huske sine koder. Eller for den ældre, der ikke har, eller forstår at bruge, computere eller mobile enheder og for den svagtseende eller andre med handicap.

Få fuld adgang til DigiTech

DigiTech er målrettet professionelle, der arbejder med offentlige it- og digitaliseringsprojekter. Både på kunde- og leverandørsiden. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DigiTech
Alt indhold på DigiTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.