I dette holdningsstof udtrykker forfatteren deres personlige holdning om emnet.

Så skete det igen, igen: data misbruges

Så skete det igen, igen: data misbruges
Illustration: Bigstock/MchlSkhrv. Se større version
Synspunkt 1. november kl. 06:00

Denne gang var det så i Horsens kommune. Efter to medarbejdere er blevet grebet i at snage i CPR registret, er det nu KMD’s indkomstregister, som er blevet anvendt uretmæssigt til at få indsigt i lønforhold.

Tillid mellem borger og stat er afgørende for den videre digitalisering

Danmark er et af de lande i verden, hvor befolkningen har størst tillid til den offentlige sektor. Det er én af grundene til, at Danmark er nået så langt, når det gælder digitalisering.  Men det er ikke naturgivet, at det bliver ved med at forholde sig sådant. Hvis data bliver misbrugt; bliver givet videre til andre, som ikke har ret til dem; bliver brugt i sammenhænge, som de ikke var tiltænkt til; eller bliver gjort genstand for analyser af mere spekulativ karakter. Så løber vi en meget stor risiko for, at borgerne taber tilliden og siger fra. Det vil bremse den digitale udvikling og de positive muligheder, der ligger i teknologien som f.eks.: muligheden for bedre og mere præcis service; hurtigere sagsbehandling og dermed afgørelser; hurtigere og bedre analyse og behandling, etc.

I anbefalingerne Digitaliseringspartnerskabet, som regeringen nedsatte i foråret, kan man læse, at et af de fire områder, som fremstår helt centralt for Digitaliseringspartnerskabet, er ansvarlig og transparent anvendelse af data. Dette for at vi som borgere kan bevare den høje grad af tillid til de digitale løsninger. Digitaliseringspartnerskabet fortsætter, at fortsat høj tillid til anvendelse af data – selvom data bringes i øget anvendelse –  er en afgørende forudsætning for den fortsatte digitalisering af samfundet.

Så vidt så godt

Nu har Digitaliseringspartnerskabet nok i disse AI tider haft fokus på, hvordan man kan øge anvendelsen af data på en sikker vis.

Derfor tilbage til Horsens kommune. Ikke for at hænge Horsens kommune ud, men nu var det tilfældigvis den sidste, som blev ramt. Dilemmaet er ifølge en artikel at kontrollen ikke fungerer, og man mangler data for at kunne kontrollere.

Vi kommer til kort, hvis vi ikke tænker alternativt

Tilbage i 2009 etablerede DANSK IT tænketanken ”Danmark 3.0”, som beskæftigede sig med, hvad der mon skete, når et samfund blev digitalt. Det blev til rapporten »Hvornår springer Danmark ud som d-land?«. Vi så både på forhold og strategier, som kunne accelerere udviklingen gunstigt og på risici og friktioner, som kunne modvirke en god udvikling. Netop udfordringer med tillid som følge af sikkerhedsbrist var en bekymring. Vores pointe var: vi er nødt til at tænke anderledes og alternativt, når det gælder sikkerhed. Vi kan fortsætte med at bygge højere mure, men hvis dem, som vil os det ondt, er dygtigere til at bygge lange stiger, så kommer vi – ja – til kort.

Hvad om vi lod borgeren kontrollere »staten«?

Hvis man nu lod sig inspirere af sundhedsområdet og f.eks. sundhed.dk, hvor det er muligt at se, hvem der har tilgået data om én selv, så kunne borgeren på den måde kontrollere »staten« og ikke kun den anden vej. Det mener vi er et sundt princip. Ikke fordi vi tror, at det vil blive en folkesport at checke, hvem der har set oplysninger om én selv, men bare det forhold at du kan, vil holde andre fra at misbruge data.

Digitaliseringspartnerskabet er i deres anbefalinger optaget af at få skabt et stærkt digitalt fundament for den offentlige sektor. Det er vi også i DANSK IT. I DANSK IT har vi gennem de sidste 10 år gentagne gange foreslået – bl.a. i forbindelse med de fælles offentlige digitaliseringsstrategier – at politikkerne satte sig et mål for, hvornår det skulle gælde alle offentlige systemer og ikke kun sundhed.dk. Selvfølgelig skal det gøres over en længere årrække, så det kan implementeres gradvist som et led i at udbygge den offentlige sektors digitale fundament.

Vær fremsynet – stil krav

Tænk om politikerne besluttede, at det skulle være sket inden udgangen af dette årti. Det kunne passende tænkes ind i det digitale partnerskabs anbefaling 10 – et stærkt digitalt fundament for den offentlige sektor.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden
Sådan gjorde corona Sundhed.dk til kritisk infrastruktur

Sådan gjorde corona Sundhed.dk til kritisk infrastruktur

Direktør Morten Elbæk Petersen, Sundhed.dk, har under corona-pandemien måttet håndtere alt fra utraditionelle serverindkøb til den martsdag i 2021, hvor Mette Frederiksen fik hele Sundhed.dk til at gå i sort.
Mia Nyegaard, socialborgmester, Københavns Kommune.

Nyvalgt borgmester gør op med konsulentjagt: "Vi skal simpelthen stoppe med at tro, at vi kan klare alting selv"

Det er fuldstændigt urealistisk at tro, at man i en offentlig institution som Socialforvaltningen kan klare sig uden brug af konsulenter, lyder det fra Mia Nygaard, der forleden skiftede borgmesterkontor i Københavns Kommune. Dermed går hun ret op imod regeringens markante opgør med forbruget af netop konsulenter i det offentlige. 
IT-konsulenter i det offentlige

Regeringen er træt af dyre jakkesæt i det offentlige, og myndighedernes konsulent-budgetter er beordret på slankekur i de kommende år. Samlet set skal der findes 3 milliarder kroner om året i konsulentbesparelser, men samtidig er en række store it-projekter baseret på netop ekstern konsulentbistand.

Ny aftale sætter for alvor gang i legacy-oprydning hos Rigspolitiet

Ny aftale sætter for alvor gang i legacy-oprydning hos Rigspolitiet

Den løbende oprydning i det omfattende it-landskab hos Rigspolitiet er blevet en klar prioritet med den seneste politiaftale. Det fortæller oprydder og it-direktør Lars Ole Dybdal. 

Seneste debat

Ugens digitalisering: Data-bommert i Region Nord og kritik af MitID

Ugens digitalisering: Data-bommert i Region Nord og kritik af MitID

Kære læser, Endnu en begivenhedsrig uge i det digitale Danmark går på held, og ugens nyhedsopsamling begynder i Region Nordjylland, der i denne uge fik kritik af Datatilsynet. En halv million nordjyder kan nemlig potentielt have fået eksponeret deres personlige helbredsoplysnigner samt andre 'beskyttelsesværdige oplysninger' over en periode på tre år. Hel
I Japan sætter man nu mange kræfter ind på, at digitaliseringen af den offentlige sektor skal lykkes. Det giver muligheder for danske virksomheder, der står klar til at eksportere danske løsninger.

Gamle systemer og stramme krav spænder ben for eksport af dansk digitalisering

Det er sværere end først antaget at sælge danske løsninger til at digitalisere den offentlige sektor i Japan. Sådan lyder vurderingen fra Karen Ejersbo Iversen, der hjælper til med indsatsen på ambassaden i Tokyo.
 
Bekymring over MitID og kedelig rekord for statens it-projekter

Bekymring over MitID og kedelig rekord for statens it-projekter

Kære læser, Det har været en stor nyhedsuge for offentlig it og digitalisering, og vi begynder opsamlingen hos et af de mest centrale projekter overhovedet.