Fejlmeddelelse

To log in to this site, your browser must accept cookies from the domain pro.ing.dk.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Op på ølkassen: Vi skal have flere til at blande sig i Danmarks digitalisering

6. april 2022 kl. 05:02
Dansk IT
Kim Stensdal holdt oplæg om, hvordan den danske digitalisering kan styrkes, på konferencen OffDig den 23. marts. Illustration: Dansk IT.
Digitaliseringen rummer potentielt svarene på en række af tidens store udfordringer og medfører allerede i dag markante forandringer i danskernes dagligdag. Vi har derfor behov for, at flere blander sig i debatten om Danmarks digitalisering, skriver chef for kommunikation og viden i Dansk IT, Kim Stensdal, i dette synspunkt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvis du spørger en tilfældig person på gaden, hvad hun mener om økologiske madvarer, ældreplejen eller klimakrisen, så er der formentlig en ret god sandsynlighed for, at borgeren har en klar holdning at give til kende.

Hvis du derimod beder en tilfældig borger tilkendegive sin holdning til digitaliseringen, er der formentlig noget længere imellem de borgere, der mener noget sådan for alvor. Oftest er digitaliseringen mest en udvikling, man registrerer sådan lidt på afstand - men det er så også det.

Det er synd, for digitaliseringen vedrører os alle, og der er virkelig meget på spil, når vi taler digitalisering. F.eks. spiller digitaliseringen en helt central rolle for, hvordan vi kan fremtidssikre velfærdssamfundet med den demografiske udvikling, der er. Og det giver heller ikke mening at tale om den grønne omstilling uden også at kigge på de potentialer og perspektiver, der er i digitalisering.

Alt for få borgere interesserer sig for digitaliseringen. Derfor er det heller ikke det emne, der interesserer politikerne mest. De vil hellere slå sig op på de spørgsmål, der er mange stemmer i. Digitaliseringen er mest noget, man kan brænde fingrene på, hvis et offentligt it-projekt løber ind i problemer – mens et succesfuldt it-projekt i sig selv ikke er noget, man vinder et valg på.

En potentiel frisættelse

For nylig afholdt Dansk IT OffDig i Aarhus. Det er med 1.640 deltagere Danmarks største konference om offentlig digitalisering. Jeg havde selv blandt andet fornøjelsen af at stå for en scene-samtale med Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet. Her kom han med en række udtalelser, der giver anledning til refleksioner:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Med digitaliseringen er der en potentiel frisættelse af os, som vi ikke har set siden stenalderen - i forhold til at kunne leve nomadisk, få en deleøkonomi, sikre lighed mellem kønnene og at komme uligheden til livs. Det er faktisk ret unikt og ret fantastisk,« sagde Rane Willerslev blandt andet foran en fyldt sal på OffDig-konferencen. Vi kom også ind på perspektiverne i kunstig intelligens, et af tidens store temaer inden for offentlig digitalisering:

»Den kunstige intelligens kommer til at overtage stort set alle aspekter af vores liv. Så nærmer vi os en situation, hvor vi har noget teknologi, der kører vores samfund og vores arbejde, og imens er vi ude og samle svampe og plukke blomster. Det er jo ikke så tosset,« lød det fra Rane Willerslev.

Det blev naturligvis sagt med et glimt i øjet og med en masse relevante pointer om de problemstillinger, der også relaterer sig til en øget digitalisering. Men Rane Willerslevs budskaber et ret godt argument for, hvorfor endnu flere borgere og politikere skal tage del i debatten om digitaliseringen. For det handler grundlæggende om, hvad det er for en samfund, vi ønsker i fremtiden. Den form for spørgsmål har helt almindelige borgere masser af holdninger til.

Behov for en demokratisk debat

En lang række store spørgsmål om digitaliseringens muligheder og problemstillinger står i kø. Derfor er det også vigtigt at huske på, at den demokratiske debat er en forudsætning for, at vi som samfund kan træffe de rigtige beslutninger i tide.

Demokrati kommer som bekendt af det græske ord demos (folk) og betyder folkestyre. Et folkestyre er afhængigt af, at folket kan have en debat på et vist niveau, og at borgerne på den baggrund er med til at vælge og påvirke politikerne, der repræsenterer folket.

Verden er i dag en ganske kompleks størrelse. Mange af de store spørgsmål, som man rent demokratisk skal forholde sig til, har at gøre med den teknologiske udvikling, vores samfund undergår. Digitaliseringen er en væsentlig faktor i denne kompleksitet – også selvom det digitale i sig selv ikke behøver at være så komplekst (det er trods alt bare nuller og ettaller, hvis vi zoomer helt ind på kernen).

Den demokratiske debat kommer ikke af sig selv – og slet ikke når det er digitaliseringen, der skal til debat. Det er ikke raketvidenskab at sikre, at folket kan styre også i det digitaliserede samfund, men ikke desto mindre en central udfordring, vi ikke må tage let på.

Vejen til en mere folkelig debat

En forudsætning for den folkelige debat er, at borgerne er i besiddelse af viden og kompetencer, der gør dem i stand til på et oplyst grundlag at forholde sig til de store spørgsmål. Alle danskere skal ikke være velbevandrede ud i alle digitaliseringens afkroge, men en grundlæggende digital forståelse og dannelse er en nødvendighed. Det er ikke kun Margrethe Vestager og EU-apparatet, der skal have en holdning til techgiganternes gøren og laden. Det skal den almindelige borger også. Derfor skal vi styrke den digitale dannelse.

Næste nødvendige trin på vejen mod en styrket demokratisk debat om digitaliseringen er en øget politisk prioritering af området. Det handler ikke kun om, at it-ordførerskaberne på Christiansborg gerne skal tillægges større værdi af politikerne og partierne selv. Det handler også om, at alle politikere på tværs af ordførerskaber og interesseområder skal forholde sig til digitaliserings-spørgsmål. Det er relevant, uanset om vi taler forsvarspolitik, sundhedspolitik eller klimapolitik. Apropros: Nu må regeringen altså godt snart få lanceret den digitaliseringsstrategi, som vi er ret mange, der har ventet på i alt for lang tid.

Vi skal som borgere være i stand til at stemme med fødderne og vise politikerne vejen. Digital dannelse hos borgerne og en øget politisk prioritering kan styrke den demokratiske debat om Danmarks digitalisering. Så opfordringen herfra er: Hop op på ølkassen – og fortæl hvilken rolle, du ønsker, at digitaliseringen skal spille i dag og i fremtiden.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores PRO debatredaktion på pro-sekretariat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger