Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Nye ekstreme udfordringer i et digitalt Grønland kalder på innovation

31. januar kl. 06:00
Stine Bosse
Illustration: Privatfoto.
Det moderne grønlandske samfund bugner af innovation og udvikling. Ved at sikre investeringer og udvikle teleinfrastrukturen og logistik er Tusass med til at bringe verdenen endnu tættere til Grønland. Vores mål er at sikre, at alle grønlændere, der vil med, kan komme med ind i den digitale tidsalder, skriver Stine Bosse, bestyrelsesformand for Tusass, i dette indlæg.
Artiklen er ældre end 30 dage

I dag går man i Grønland ikke i det daglige klædt som skindtøjsklædte fangere, men er stolt af sin historie og mange generationers innovationsevne udover det sædvanlige. Det gør livet i det barske arktiske miljø muligt – dengang som nu. I dag er innovationsevnen mindst lige så høj, men den foregår med moderne teknologiske og praktiske løsninger over golde fjeldtoppe og i dybe arktiske fjorde med isfjelde og dybhavsfiskeri.

Som bestyrelsesformand for Tusass har jeg gennem de seneste 4-5 år oplevet en betydelig opgradering af teleinfrastrukturen. Både i form af bedre forbindelser og i form af de produkter, man nu kan tilgå både som privatpersoner eller virksomhed.

Alle byer og bygder har i dag 4G-mobiltelefoni, og størstedelen af befolkningen har adgang til højhastighedsinternet til en overkommelig flat-rate pris. Det har krævet særlige løsninger og innovation. For omkostningerne ved at bygge infrastruktur i et ekstremt, arktisk klima er store. Det kræver nogle helt særlige og anderledes løsninger at forbinde få mennesker på verdens største ø, end det gør at forbinde et boligområde i en dansk eller europæisk by. 

Alle vil også have mere og bedre internet

Når man sidder som kunde i Nord- eller Sydgrønland forventer man samme kundeoplevelser, som hvis man er på ferie i Danmark eller andre steder i Europa og logger på eksempelvis et hotels wifi-forbindelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I den ene ende af Grønland kræver det dog meget mere at bygge infrastrukturen, som kan sikre hastigheder og datamængder til kunderne. I dag har kunderne fået flat-rate priser, men forventer fortsat hurtigere og mere stabile forbindelser – både privat og særligt på erhvervsområdet. 

Stabile forbindelser er en forudsætning for anvendelse af den nye teknologi til samfundskritiske funktioner, såsom telemedicin, sikkerhed og uddannelse. På samme måde er også erhvervslivet i stadig stigende grad afhængig af teleinfrastruktur for at kunne udvikle sig og vokse.

Nye udfordringer i en verden i forandring

Teleinfrastruktur er således en forudsætning for moderne virksomhedsdrift og ikke bare en telefoncentral, som vi kendte det i gamle dage. Det stiller særlige krav til vores virksomhed. 

Da Volkswagen i 1990’erne ville sikre, at deres biler kunne holde til de vildeste ekstremer, byggede de derfor en testbane på den grønlandske indlandsis, så de kunne udfordre sig selv. For kan produkterne holde til Grønlands ekstreme forhold, kan de holde til det meste.

Når Tusass investerer i grøn energi på vores sites med sol- og vindenergi, kalder dette på nye innovative løsninger. Når der trækkes fiberkabler fra Qaqortoq til Narsaq, sker dette via ‘himmelkabler’, der wrappes rundt om højspændingsledninger, ligesom lokale radiokæder udfordres af overisninger samt ekstreme kuldegrader og satellitforbindelserne af ekstremt vejr.

Tusass skal levere mere stabile forbindelser i en verden med klimaforandringer, hvor digitaliseringen accelererer. og der forventes hurtigere og flere datamængder fra kunderne – alt dette til mere overkommelige priser. 

Sikkerhed under ekstreme forhold prioriteres

Det er ikke svært at forestille sig, at de fysiske systemer, som skal danne rammen for teleinfrastruktur, skal kunne holde til lidt af hvert. Isbjerge kan beskadige søkabler, ligesom kraftig vind samt lave temperaturer gør etablering af sendemaster til en helt særlig udfordring. Også behovet for forsyningssikkerhed er naturligvis et helt særligt emne, når vi tager Grønlands geografi og natur i betragtning. Ligesom cyberkriminalitet også er en trussel. Derfor er sikkerhed en af de allervigtigste prioriteter for Tusass, så teleinfrastrukturen for hele Grønland kan sikres. 

Det er relativt enkelt og muligt at etablere nær sagt det meste af de moderne teknologiske løsninger i hovedstaden, Nuuk, og i de to største byer under helt almindelige kommercielle vilkår. Anderledes er det naturligvis at forsyne områder, hvor der bor alt fra 400 til 3.000 mennesker. 

At forsyne Grønland er en samfundsforpligtelse. De meget forskellige økonomiske forhold og de tekniske muligheder betyder for eksempel, at Østgrønland forsynes via satellit og ikke søkabel. Noget, vi ikke ser ændre sig i den fremtid, vi kender, til trods for at der lige nu er en spændende udvikling i gang på satellitområdet med aktører som OneWeb, der etablerer sig i det meste af verden – også i Nuuk.

Forsyningssikkerhed er en af vores helt afgørende succeskriterier. Derfor skal vi hele tiden balancere mellem kendt, stabil og sikker teknologi - som fra tid til anden også udfordres qua de helt særlige forhold - samt ny teknologi, som uden tvivl vil tilhøre fremtiden.

Det er helt åbenbart, at Grønland har betydelige muligheder, når de digitale porte er vidt åbne for en digital virkelighed. Ikke bare er verden kommet tættere på, hvor film, fodboldkampe og SoMe er kommet hjem i alles stuer, men muligheden for at sælge varer, tjenesteydelser og for offentlig virksomhed til at lave digitale processer er en stor ny mulighed for hele samfundet.

Bæredygtighed i nutiden sikrer fremtiden

Udviklingen er i gang, og på samme måde som de nye lufthavne vil ændre meget i Grønland og skabe helt nye trafikveje til og fra, så vil digitale løsninger af enhver art give betydelige muligheder. Hvor der er muligheder og hurtig udvikling, er der imidlertid også trusler. Som en del af vores CSR-indsats har vi i Tusass eksempelvis lavet en guide til forældre, så de kan støtte, overvåge og guide deres børns brug af SoMe og diverse tjenester. Vi har også etableret et undervisningsforløb i folkeskolen, hvor vi stimulerer og træner børn og unge i kodning. 

Vi får brug for rigtig mange it- og digitale kompetente medarbejdere i fremtiden. De digitale skaberkompetencer vil også være forudsætningen for, at vi kan fastholde det høje niveau af udvikling og innovation, der vil være nødvendig for at være konkurrencedygtig og attraktiv i den internationale konkurrence.

Både for offentlige og private virksomheder vil fremtidens bæredygtige forretningsmodel være præget af konstant innovation og tilpasningsdygtighed. Samtidig med at virksomhederne er bevidste om, at de optræder ansvarligt og gavner det – eller de samfund – vi alle er en del af.

Det kan Tusass. Med strategien opruster vi og klarer nye ekstreme udfordringer i et nyt digitalt Grønland. Det kalder på innovation, som dengang man opfandt og bragte posten frem med skindanorakker og kajakker – i dag gør vi det via søkabler og nye teknologier.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores PRO debatredaktion på pro-sekretariat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger