I dette holdningsstof udtrykker forfatteren sin personlige holdning om emnet.

IT-evner skal løfte den grønne omstilling

18. maj 2022 kl. 05:021
Ungeklimarådet
Illustration: Ungeklimarådet.
Hvis Danmark skal imødekomme klimaudfordringerne, skal nyudklækkede it-specialister beskæftige sig med grøn omstilling. Sådan skriver Yasemin Yavari, Nick Petersen Jørgensen og Nadia Gullerup Christensen fra Ungeklimarådet i dette synspunkt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er ingen rocket-science, at vi har brug for digitalisering for at nå vores klimamål. Ny teknologi skal udvikles, og vores eksisterende teknologi skal gøres grønnere. Det betyder, at vi skal have accelereret digitaliseringen af Danmark til gavn for den grønne omstilling. Det kræver dog flere IT-kompetencer på tværs af mange faggrupper, og især unge kommer til at spille en central rolle.

Og hvilke faggrupper er det så? Det er eksempelvis ingeniører, maskinmestre og elektrikere, som skal udvikle og servicere fremtidens grønne teknologier, der bidrager til klimamålsætningen i 2030. Derudover, skal it-specialister udvikle digitale løsninger og bruge nye teknologier, som skal integreres på tværs af faggrupperne. Desværre er der stor mangel på kvalificeret arbejdskraft.

For at få flere med de baggrunde, så peger pilen på de unge, og det er vores generation, der kommer til at løfte opgaven med at skalere fremtidens grønne, digitale løsninger. Det er derfor afgørende at skabe de bedste forudsætninger for kompetenceudvikling indenfor IT, digitalisering og teknologi, hvis vi skal kigge ind i en bæredygtig digital fremtid.

Nøglen ligger i de nyuddannede

Når vi kigger på statistikkerne, vil Danmark mangle 22.000 it-professionelle og 99.000 faglærte i 2030 ifølge IDA og AE. Der er allerede i dag stor konkurrence om de nyuddannede it-professionelle; så hvordan skal vi håndtere situationen, når efterspørgslen bliver større i takt med at andre dele af samfundet også digitaliseres?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis du spørger os, så skal en større andel af de nyudklækkede beskæftige sig med grøn omstilling, hvis vi skal have en jordisk chance for at knække kurven for de globale drivhusgasudledninger.

Det kræver dog også, at de unge ser koblingen mellem digitalisering og grøn omstilling, når de vælger uddannelse. Desværre er den kobling bare ikke tydelig i dag. Tværtimod. Når man står med svendebrevet eller studenterhuen med de mange hakker, og man lige har været igennem karakterræset, så er uddannelser som “Klimaforandringer” eller “Bæredygtig Energi” bare mere oplagte end maskinmester, hvis man drømmer om at arbejde med grøn omstilling.

Det handler selvfølgelig ikke kun om navnet på IT-uddannelser. I endnu højere grad, så er der brug for rollemodeller, der møder de unge og fortæller, hvordan de bruger deres IT-uddannelser på at forbedre elnettet eller den cirkulære økonomi. Eller grønne virksomheder, der tager lærlinge og inspirerer til at beskæftige sig med energirenoveringer. Det er nemlig svært at drømme om en uddannelse og en karrierevej, hvis man ikke har mødt nogen, som fortæller, at det er en mulighed.

Det er særligt vigtigt, at vi går i front i Danmark med at opskalere unges IT-kompetencer, når vi ser os selv, som et grønt foregangsland. Vi har allerede været igennem det danske vindeventyr, og vi fortæller stolt ude i verdenen, hvordan vi i Danmark opsatte de første havvindmøller. Vi håber på, at vi på samme måde kan opskalere det grønne digitaliseringseventyr, og eksportere det til resten af verden. Men for at kunne det, skal vi have de unge faglærte og kandidater med grønne IT-kompetencer.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
14. juli 2022 kl. 11:11

Jeg mener helt sikkert at ny teknologi er vejen frem i den grønne omstilling, men der skal mere til - både fra politisk hånd (på EU-/verdensplan), men også en holdningsændring i befolkningen, omkring nødvendigheden af at tænke grønt og tage grønne valg.

Det skal ske på alle planer i samfundet og jeg mener især at ansvaret i fremtiden ligger hos politikerne, som skal være mere idealister og tænke mindre på meningsmålinger. Der skal tages svære og upopulære valg i fremtiden, men nødvendige valg. Som helt sikkert ikke giver stemmer. Kan dog være i tvivl om nogle politikere stadig har modet til dette.

En anden front er de private virksomheder, som jeg mener kan gøre en kæmpe forskel, bliver det rentabelt at sætte gang i grønne projekter (og med koblingen til digitalisering og grøn omstilling), så kan det være vejen frem.

Claus Bermannwww.travelgreen.dk