Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Hvad har amerikansk spionagelovgivning med os at gøre?

De fleste virksomheder og organisationer i EU er blevet dus med Schrems II-dommen. På det seneste er amerikanske eksperter dog begyndt at stille spørgsmålstegn ved den tolkning af US-lovgivningen, der var med til at starte hele sagen. Så måske er Schrems II slet ikke så entydig endda? Det uddyber Legal & GDPR Consulant i ComplyCloud Jacob Jensen i dette synspunkt.
Synspunkt18. august 2021 kl. 06:50
errorÆldre end 30 dage

Der er næppe nogen jurister eller it-sikkerhedsfolk, der ikke har hørt om EU-domstolens afgørelse i den såkaldte Schrems II-sag.

Med dommen, som blev afsagt 16. juli 2020, ugyldiggjorde EU-domstolen den Privacy Shield-ordning, der indtil da havde fungeret som lovligt grundlag for overførsel af personoplysninger mellem EU og USA. Det skete med henvisning til, at amerikansk lovgivning efter domstolens opfattelse ikke behandler personoplysninger med et niveau af sikkerhed, der svarer til det, som GDPR sikrer os i EU. Navnlig de to lovgivninger Foreign Intelligence Surveillance Act, section 702 (»FISA 702«) og Executive Order 12333 (»EO 12333«) åbner nemlig, ifølge EU-domstolen, op for, at amerikanske myndigheder kan indsamle personoplysninger uden at efterleve principper om proportionalitet og nødvendighed og uden at sikre tilstrækkelige klageadgange for de berørte.

Med dommen blev der altså lige pludselig sat en tyk streg under, at virksomheder og organisationer – også danske – skal kende amerikansk overvågningslovgivning, hvis de overfører personoplysninger til USA. Og det gør de, når de bruger amerikanske hosting- og it-leverandører.

Få fuld adgang til DigiTech

DigiTech er målrettet professionelle, der arbejder med offentlige it- og digitaliseringsprojekter. Både på kunde- og leverandørsiden. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DigiTech
Alt indhold på DigiTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.