Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Digitalisering og kunstig intelligens skal frigive hænder i sundhedsvæsenet

Dansk Erhverv
Illustration: Dansk Erhverv.
Store dele af samfundet står lige nu over for den samme udfordring: Vi mangler arbejdskraft. Det gælder også i sundhedsvæsenet, hvor problemet er udtalt. Udfordringen bliver kun større i fremtiden, og derfor er det nødvendigt at se på andre løsninger end flere hænder. En oplagt løsning er digitalisering og kunstig intelligens.
Synspunkt22. juni kl. 05:06

En analyse fra Dansk Erhverv publiceret i marts i år viser, at hver tredje rekrutteringsforsøg i social- og sundhedsvæsenet var forgæves i perioden april til september 2021. Det svarer til 19.170 ubesatte stillinger, og det er et mønster, der tegner sig i en lang række brancher.

Alt tyder på, at manglen på arbejdskraft i sundhedsvæsenet er en udfordring, der kun bliver større i fremtiden. Vi bliver flere ældre og flere kronikere, der har behov for mere og hyppigere behandling af vores dygtige sundhedspersonale. 

Det tyder således på, at det er en udfordring, der bliver vanskelig at løse, hvis vi tror, at den kun kan løses ved at forsøge at ansætte mere personale. Derfor skal vi tænke i helt andre baner.

Teknologi skal frigive varme hænder, ikke erstatte dem

Digitalisering og kunstig intelligens kan ikke erstatte de færdigheder, som personalet har. Der er ingen robot eller algoritme, der kan det samme som læger, SOSU’er, sygeplejersker eller andre kan. Men teknologien kan aflaste og gøre arbejdsgange lettere, så der bliver mere tid og rum til patienthåndteringen.

Der foregår heldigvis allerede et stort arbejde med at udvikle og integrere digitale og teknologiske løsninger i sundhedsvæsenet. 

Få fuld adgang til DigiTech

DigiTech er til professionelle, der arbejder med offentlig digitalisering og it-projekter. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DigiTech
Alt indhold på DigiTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger