Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Bør vi hellere sælge digitale erfaringer og idéer end løsninger?

Man vil gerne eksportere »Made in Denmark«-IT-løsninger, således andre lande kan sætte skub i den offentlige digitalisering. Men er det så ligetil, som det lyder? Søren Skaarup, der er postdoc på Forskningscenter for Offentlig IT ved IT-Universitet i København, lister i dette synspunkt seks grundvilkår for dansk digitaliseringssucces, som man ikke uden videre kan overføre til andre lande.
Synspunkt9. juni 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Udenrigsministeriet har iværksat en eksportindsats i Spanien for at få spanierne til at købe danske løsninger til digitalisering af den offentlige sektor. Spanierne har besluttet, at en væsentlig del af de penge landet får fra EU's genopretningsfond skal investeres i digitalisering, og de penge synes udenrigsministeriet at danske IT-virksomheder skal have del i.

E-boks og NemID er blandt de unikke danske løsninger, man gerne vil gøre spanierne interesserede i. Også i Japan, hvor man ligeledes vil sætte gang i digitaliseringen af det offentlige, vil man gerne sælge »Made in Denmark«-løsninger.

Spørgsmålet er, om det nu er så ligetil at eksportere danske løsninger, skabt under danske betingelser, til andre lande. Grundvilkårene for den danske succes med offentlig digitalisering har nemlig været ret unikke på mindst seks områder:

1) En veluddannet befolkning som er ret begejstrede for ny teknologi. Uddannelse er den væsentligste faktor, når det handler om danskernes villighed og evner til at betjene sig selv i forhold til det offentlige, og stor interesse for digitale teknologier betyder, at man er mere tilbøjelig til at prøve nye ting af.

Få fuld adgang til DigiTech

DigiTech er målrettet professionelle, der arbejder med offentlige it- og digitaliseringsprojekter. Både på kunde- og leverandørsiden. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DigiTech
Alt indhold på DigiTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.