Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Bliver sikkerheden sparet væk i det offentlige?

It-sikkerhed har øget fokus både i den private og den offentlige sektor – og med god grund. Truslen er stærkt stigende, angrebene bliver mere og mere kyniske og konsekvenserne ved brud større og større. Derfor skal vi passe på med at spare it-sikkerheden væk. Det uddyber Bjarke Alling, der er formand for IT-Branchens it-sikkerhedsudvalg og koncerndirektør i Liga Aps, i dette synspunkt.
Synspunkt5. maj 2021 kl. 04:45
errorÆldre end 30 dage

Vi er kommet sent ud af startblokken og har noget, vi skal have indhentet mht. it-sikkerheden. Og det kræver, at vi sætter farten op, hvis vi skal kunne passe på borgernes data.

Men vi bremser os selv med den måde, vi indkøber digitale løsninger på. Her er det alt for ofte det skarpe fokus på anskaffelsesprisen, som afgør de mange it-udbud.

Som med alt andet er der sammenhæng mellem pris og kvalitet. Du får hvad du betaler for, også når det kommer til sikkerhed. Betalingsvilligheden i forhold til it-sikkerhed er desværre lav, og konkurrencen om midlerne er benhård.

It-sikkerheden er ofte det første man sparer væk

Der er mange hensyn at tage i en indkøbsproces, hvad enten det handler om brugervenlighed, integrationer, funktionalitet eller sikkerhed.

Alle elementer bør tænkes ind fra start, men det er også alle elementer, der driver omkostningerne op. Men det er svært at tilføje god sikkerhed – eller brugervenlighed for den sags skyld – når først kernen i systemet er udviklet.

Desværre må vi nok erkende, at sikkerhed bare ikke lige så sjov at prioritere som f.eks. funktionalitet eller brugervenlighed.

Når man så samtidig i realiteten afgør langt de fleste udbud på laveste pris, bliver vinderen ofte den, der formår at finde den billigste måde at imødekomme alle minimumskravene på. Og ofte er sikkerhed et let sted at skære tilbuddet til, når en leverandør skal have sin udbudskabale til at gå op.

Få fuld adgang til DigiTech

DigiTech er målrettet professionelle, der arbejder med offentlige it- og digitaliseringsprojekter. Både på kunde- og leverandørsiden. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DigiTech
Alt indhold på DigiTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.