Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Bedre borgerservice gennem bedre udnyttelse af data

I dag har de offentlige instanser en utrolig mængde data til rådighed. Desværre bliver de langtfra altid omsat til målrettet borger og public service, og det er en skam. Tiden er i den grad moden til et paradigmeskifte fra statistik til data science som fundamentet for offentlig service, prognoser og beslutninger. Det skriver CTO Jens Maagøe og VP Public & Healthcare Lars Andersen i NNIT i dette synspunkt.
Synspunkt23. juni 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Danmark er en af de førende digitaliseringslande i verden; vi har en offentlig sektor, hvor digitalisereingen er så langt, den kan komme. Men vi formår desværre ikke at udnytte de mange data, vi har til rådighed, til at målrette såvel indsatser som services meget præcist. Og det er brandærgerligt, for det ville resultere i højere effektivitet og større tilfredshed blandt borgerne.

Det er på tide at sætte borgeren i centrum med udgangspunkt i lige netop deres situation – og andre i samme eller lignende situation. I nær fremtid skal det offentlige Danmark kunne levere personlige, borgernære services.

Det offentlige Danmark skal kunne guide og komme med relevante anbefalinger til borgerne på baggrund af borgernære data, selvfølgelig uden at gå på kompromis med beskyttelse af privatlivet. Det vender vi tilbage til; men først kigger vi på de strukturelle forudsætninger for bedre udnyttelse af data.

Fokusér benhårdt på data

En række styrelser og regioner er gået i gang med at ansætte data science-specialister med henblik på at understøtte en datadrevet tilgang til organisationens beslutninger og prioriteringer.

Det er godt nyt, men en af erfaringerne fra denne proces er, at uforholdsmæssig meget tid alligevel bliver brugt på at få data- og infrastrukturelle udfordringer på plads – og ikke på analyse og anvendelse af data i tilbuddene til borgerne.  

Få fuld adgang til DigiTech

DigiTech er målrettet professionelle, der arbejder med offentlige it- og digitaliseringsprojekter. Både på kunde- og leverandørsiden. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DigiTech
Alt indhold på DigiTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.