Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

AI har givet os et kvantespring ind i det digitaliserede samfund – det skal vi ikke hælde ud med badevandet

Af Hans Jayatissa27. september 2021 kl. 06:00
Debatten om kunstig intelligens er blusset op efter EU Kommissionens forslag til en omfattende regulering af området. Skræmmeeksempler fra Kina og USA ligger som et bagtæppe for debatten. Men virkeligheden er langt mere nuanceret. Det er tid til at gøre op med dæmoniseringen af kunstig intelligens, så vi ikke glemmer fordelene ved teknologien for dig og mig og for samfundet som helhed. Det skriver teknologidirektør i KMD Hans Jayatissa.
Artiklen er ældre end 30 dage

Regulering af kunstig intelligens er et varmt emne i EU og i stigende grad i Danmark. Vi diskuterer kunstig intelligens i forbindelse med globale techgiganter og privatlivets fred, om kunstig intelligens i forhold til demokrati og transparens, og om hvorvidt AI-baserede robotter og automatisering ligefrem vil fratage mennesker deres arbejde.

Helt grundlæggende hilser KMD forslaget til en regulering velkommen. Men vi oplever i øjeblikket, at debatten faktisk udelukkende drejer sig om de potentielle risici. Der argumenteres med følelserne og øjnene stift rettet mod teknologiens potentielle skyggesider, og det betyder, at vi overser alle de fordele, som kunstig intelligens har givet og kan give os.

AI i brug i hver fjerde virksomhed

Kunstig intelligens er allerede en fast komponent af et væld af it-løsninger. Hver fjerde virksomhed i Danmark anvender kunstig intelligens i deres løsninger, og fire ud af fem heraf giver udtryk for, at effekten af AI er positiv, ifølge Danmarks Statistik.

Betyder det så, at supercomputere med menneskelignende egenskaber sidder og træffer beslutninger i en sort boks af komplekse algoritmer i størstedelen af de danske virksomheder? Naturligvis ikke. Langt hen ad vejen er der tale om softwarekomponenter som chatbots og simpel automatisering, og vi er lysår fra Hal2000, Westworld’s humanoid-værter og andre foruroligende scenarier fra fiktionens verden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi har en tendens til at overvurdere, hvor »intelligent« AI egentlig er – ja, faktisk er vi langt fra stærk kunstig intelligens, hvor maskinen er i stand til at lære selv på niveau med mennesket. Og det er kun i science fiction, at AI kan udvikle bevidsthed svarende til menneskets.

Konkrete AI-løsninger i velfærd

I dagens Danmark er kunstig intelligens på spil i løsninger, der skærer sagsbehandlingstiden ned, hjælper med at fremsøge information i enorme sagskomplekser, fungerer som beslutningsstøtte i sundhedsvæsenet og identificerer områder, som risikerer at blive oversvømmet, når vandstanden stiger.

Kunstig intelligens giver os store fordele, når vi skal forudsige situationer baseret på komplekse og omfattende datamængder. Et presset sundhedsvæsen, der skal yde mere på færre timer, nyder f.eks. godt af AI som beslutningsstøtte. Det kan være i forhold til at vurdere, om en patient vil få gavn af en knæoperation som behandling af et slidt og smertende knæ – eller om sandsynligheden for at få det bedre i virkeligheden øges gennem træning eller anden behandling. På Ortopædkirurgisk Afdeling af Aalborg Universitetshospital, Farsø, bruger man med succes AI som beslutningsstøtte på denne måde. Det er fuldt transparent og forklarbart: Løsningen begrunder på baggrund af data, hvorfor den ene eller den anden metode anbefales.

Også sagsbehandlere, der skal finde sager, der ligner en given sag i arkiverne, kan få hjælp fra kunstig intelligens. Det betyder ikke, at hverken læger eller DJØF’ere kommer til at blive arbejdsløse. Men det betyder, at de kan bruge deres tid bedre og træffe beslutninger på et bedre grundlag.

Mennesker træffer ikke altid de bedste beslutninger

AI er et arbejdsredskab, som kan gøre menneskers beslutninger bedre. Inden for alt hvad der har at gøre med store mængder data, komplekse mønstre og matematiske fremskrivninger er vi AI-algoritmerne underlegne. Menneskers kognitive kapacitet er begrænset, vi er dårlige til at multitaske, og vi kan blive trætte eller forstyrrede i vores arbejde.

Vi skal dog ikke overlade opgaverne fuldt ud til computerne. Mennesker er gode til at tænke ud af boksen. Computere er gode til at tænke – inde i boksen. De bedste løsninger får vi i kombinationen af de to.

Det er derfor mit håb, at vores repræsentanter i EU slår ind på en konstruktiv vej i forhold til regulering af AI, så vi ikke afskriver os muligheden for alle de fordele, som AI byder på. Det er ikke bare et spørgsmål om, at vi som private virksomheder vil have gode markedsvilkår, men om at vi som samfund bygger nogle afbalancerede rammer, som sikrer en etisk og forsvarlig brug af AI samtidig med, at reglerne giver plads til udvikling og innovation.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores PRO debatredaktion på pro-sekretariat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger