Tre advokaters råd: Kom i gang med de nye standardkontrakter

Martin Hjørlund Nielsen, direktør og advokat hos DLA Piper, Martin Sønnersgaard, partner og advokat hos Poul Schmith/Kammeradvokaten og Thomas Munk Rasmussen, partner og advokat hos Bech-Bruun.
Martin Hjørlund Nielsen, direktør og advokat hos DLA Piper, Martin Sønnersgaard, partner og advokat hos Poul Schmith/Kammeradvokaten og Thomas Munk Rasmussen, partner og advokat hos Bech-Bruun. Illustration: DLA Piper, GLL visual/Kammeradvokaten, Bech-Bruun. Se større version
Det er nu, vi skal i gang med de nye standardkontrakter, fortæller advokater fra Bech-Bruun, DLA Piper og Poul Schmith. Deadline er nemlig kun et år i fremtiden, og derfor peger de i denne artikel på dét, man skal være ekstra opmærksom på, og giver råd til compliance-arbejdet.
Guide29. november 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Standardkontrakter er en gammel kending, som virksomheder og myndigheder i Danmark har brugt siden 2010. De har i tidens løb været underlagt småjusteringer, men fik tidligere i år en større opgradering.

I sommers – den 4. juni – vedtog EU-Kommissionen den nye version af kontrakterne, som også er kendt under navnet ‘Standard Contractual Clauses’ (SCC’er), og besluttede samtidig, at dataansvarlige i EU efter den 27. september 2021 skal bruge den nye version til at indgå nye kontrakter.

Et par måneder efter deadline fortæller tre advokater, – specialister i persondataret og databeskyttelse – at danske virksomheder og myndigheder har taget de nye kontrakter i brug, men det er ikke uden udfordringer.

Endnu en compliance-opgave betyder endnu flere ressourcer til GDPR-arbejdet, og så er det ikke altid let at overbevise en databehandler i et tredjeland om at sætte sin underskrift på en kontrakt med nye forpligtelser og ansvar på leverandørens skuldre.

Men selvom arbejdet kan være udfordrende, lurer endnu en deadline i fremtiden. Næste år – den 27. december 2022 – skal dataansvarlige have konverteret alle eksisterende standardkontrakter til den nye version.

Det er realistisk mener både Thomas Munk Rasmussen, partner og advokat hos Bech-Bruun, Martin Hjørlund Nielsen, direktør og advokat hos DLA Piper, og Martin Sønnersgaard, partner og advokat hos Poul Schmith/Kammeradvokaten.

Få fuld adgang til DigiTech

DigiTech er målrettet professionelle, der arbejder med offentlige it- og digitaliseringsprojekter. Både på kunde- og leverandørsiden. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DigiTech
Alt indhold på DigiTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.