Tilsyn på vej: Nu skal Digitaliseringsstyrelsen kontrollere, om du har styr på webtilgængeligheden

Foto : Jesper Kildebogaard

Tilsyn på vej: Nu skal Digitaliseringsstyrelsen kontrollere, om du har styr på webtilgængeligheden

Digitaliseringsstyrelsen er forpligtiget til at kontrollere, om offentlige myndigheder overholder webtilgængelighedsloven. DigiTech ser nærmere på styrelsens planer for tilsyn i 2020.
Det nye år er ved at være godt i gang, og overgangen til 2020 betyder blandt andet, at webtilgængelighedsloven bliver alvor. Nye offentlige websites oprettet efter 23. september 2018 skal allerede nu overholde kravene om digital tilgængelighed, og i år begynder Digitaliseringsstyrelsen så at føre tilsyn med, om loven overholdes.
Vil du have fuld adgang til DigiTech?
Prøv DigiTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her
Forenklet og dybdegående monitorering

Digitaliseringsstyrelsen skal udføre 191 forenklede monitoreringer og 20 dybdegående monitoreringer af webtilgængeligheden på offentlige websites i perioden 1. januar 2020 til slutningen af december 2021.

Det er en såkaldt gennemførelsesretsakt fra EU, der definerer, hvad monitoreringerne går ud på.

Her hedder det:
En dybdegående monitoreringsmetode kontrollerer grundigt, om et websted eller en mobilapplikation lever op til alle kravene i de standarder og tekniske specifikationer, der henvises til i direktivet

- Som minimum kontrolleres eksempelvis interaktionen med formularer, brugergrænsefladekontroller og dialogbokse, bekræftelser af dataindtastning, fejlmeddelelser og anden feedback fra interaktion med brugeren, når dette er muligt, samt webstedets eller mobilapplikationens reaktion, når der anvendes forskellige indstillinger og præferencer.

- Den dybdegående monitoreringsmetode kan, hvis det er relevant, omfatte brugervenlighedstests bestående af eksempelvis observation og analyse af, hvordan brugere med handicap opfatter webstedet eller mobilapplikationen.

Den forenklede monitorering sigter mod at omfatte følgende brugers tilgængelighedsbehov (i så vid udstrækning det er muligt ved anvendelse af automatiserede tests):

a) brug uden syn

b) brug med nedsat syn

c) brug uden farveopfattelse

d) brug uden hørelse

e) brug med nedsat hørelse

f) brug uden taleevne

g) brug med begrænset bevægelsesfrihed eller styrke

h) behovet for at minimere udløsning af anfald som følge af lysfølsomhed

i) brug med begrænset kognition.

Faxe Kommune
Annonceret d. 20-01-2021
AARHUS UNIVERSITET
Annonceret d. 18-01-2021
Energinet Forretningsservice A/S
Annonceret d. 18-01-2021
Region Sjælland
Annonceret d. 15-01-2021