Tidligere chef for SKATs kæmpeprojekter: Sådan skal staten fastansætte dyre it-konsulenter

25. april kl. 05:207
Andreas berggreen
Illustration: UFST.
En helt særlig cocktail bestående af selvbestemmelse, et godt formål og god ledelse falder så godt i it-specialisternes smag, at de kan lokkes fra konsulentkontorerne ind i staten. Det vurderer tidligere direktør for Udviklings- og Forenklingsstyrelsen Andreas Berggreen, der har været på begge sider af bordet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Missionen kan udefra set virke svær. Grænsende til umulig. Er det på nogen mulig måde realistisk for det offentlige at rekruttere og fastholde specialiserede it-kompetencer i takt med, at man realiserer de massive besparelser på konsulentområdet, som regeringen kræver?

Få fuld adgang til DigiTech

DigiTech er til professionelle, der arbejder med offentlig digitalisering og it-projekter.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til DigiTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DigiTech
Alt indhold på DigiTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
20. april kl. 11:51

Hvis man læser i Henry Mintzbergs bog om organisationer, så er en grundlæggende konflikt her, som Andreas Berggreen også påpeger, at de statslige organisationer er organiseret som et bureaukrati. Det er ikke så mærkeligt, det er en effektiv måde at forvalte deres opgave på.

I et bureaukrati regner man tingene ud på forhånd, og så skal folk egentlig bare følge reglerne. Afvigelse fra reglerne er i udgangspunkt et problem.

Den arbejdsform er desværre ikke kompatibel med det som et udviklingsprojekt indebærer - behov for fleksibilitet, usikkerhed, eksperimenter, (midlertidigt) kaos. I et ikke-trivielt udviklingsprojekt ved vi ikke på forhånd præcis hvordan vi skal løse opgaven - vi ved ikke engang præcis hvad opgaven egentlig er. Det lærer vi, både udviklere og brugere, undervejs, og tilpasser projektet ud fra de muligheder vi kan se.

Det er ikke kun offentlige organisationer der har det her problem, der er jo også mange private virksomheder der fungerer som bureaukratier, og som i deres umodenhed som opgavestiller ender med at sabotere sig selv. Efter min opfattelse er hovedårsagen en grundlæggende nedvurdering af den nødvendige fleksibilitet i et sundt udviklingsprojekt.

Man kan i øvrigt genfunde problematikken på andre områder, f.eks. i undervisningspolitik. F.eks. er der lovkrav om at pædagoger i daginstitutionerne skal sidde og skrive læreplaner ned. Et naturligt valg for en cand.polit. som har brugt 10 år på KU på skriftlige arbejder og derefter 10 år i et ministerium med memoer der bliver sendt rundt. Knap så naturligt et valg for en børnehave.

6
20. april kl. 10:30

Ja ja, men er han ikke selv konsulent ? Der er nok på den type af konsulenter man med fordel kunne sparer :-)

5
19. april kl. 23:43

Ideen om konsulenter som kommer ind og får et eller andet til at virke for så at smutte igen, lyder som opskriften på dårlig IT. Enten er man afhængig af konsulenten i systemets levetid eller også får man noget der står og sander til.

4
19. april kl. 20:07

Velprøvede metoder

Kombinationen af konkurrencedygtig kompensation og selvbestemmelse er nok ikke det der skal til.

I stedet bør man satse på nogle få "leadprogrammers" og flere friske hænder, der får mindre at sige (og i løn); ellers bliver kaos ved så længe, der er penge i kassen. Det bliver nok ikke så længe.

3
19. april kl. 18:58

Som ansvarlig for en del af skats it systemer har han vel til fulde bevist sin absolutte uduelighed.

1
19. april kl. 11:40

Givet SKATs historik med forliste IT projekter, så er jeg ikke overbevist om, at det er ham her vi skal lytte til ??