Tidligere chef for SKATs kæmpeprojekter: Sådan skal staten fastansætte dyre it-konsulenter

Andreas berggreen
Andreas Berggreen sad som direktør for Udviklings- og Forenklingsstyrelsen frem til september 2020. Her havde han ansvaret for store it-projekter og hundredevis af medarbejdere og konsulenter. Han er i dag vicedirektør hos analysehuset Oxford Research. Illustration: UFST.
En helt særlig cocktail bestående af selvbestemmelse, et godt formål og god ledelse falder så godt i it-specialisternes smag, at de kan lokkes fra konsulentkontorerne ind i staten. Det vurderer tidligere direktør for Udviklings- og Forenklingsstyrelsen Andreas Berggreen, der har været på begge sider af bordet.
Interview25. april kl. 05:20

Missionen kan udefra set virke svær. Grænsende til umulig. Er det på nogen mulig måde realistisk for det offentlige at rekruttere og fastholde specialiserede it-kompetencer i takt med, at man realiserer de massive besparelser på konsulentområdet, som regeringen kræver?

Det overraskende svar er ‘ja’ og kommer fra Andreas Berggreen, der er vicedirektør i analysehuset Oxford Research. Han har en lang karriere i det offentlige bag sig. Her indtog han en række lederstillinger i Finansministeriet og skattevæsenet, og særligt i tiden som frontfigur i Udviklings - og Forenklingsstyrelsen, blev han kendt i offentligheden.

Her havde Berggreen foruden ansvaret for 235 it-systemer og en byge af udviklingsprojekter til milliarder af skattekroner og det overordnede ansvar for 1.500 medarbejdere og 650 konsulenter. Derfor kender han om nogen både konsulenterne og statens egne medarbejdere.

»Pendulet var nok svunget for langt i retning af, at man havde for stor en del af medarbejderne købt ind fra konsulentbranchen,« reflekterer Andreas Berggreen i dag og uddyber:  

Få fuld adgang til DigiTech

DigiTech er målrettet professionelle, der arbejder med offentlige it- og digitaliseringsprojekter. Både på kunde- og leverandørsiden. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DigiTech
Alt indhold på DigiTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
20. april kl. 11:51

Hvis man læser i Henry Mintzbergs bog om organisationer, så er en grundlæggende konflikt her, som Andreas Berggreen også påpeger, at de statslige organisationer er organiseret som et bureaukrati. Det er ikke så mærkeligt, det er en effektiv måde at forvalte deres opgave på.

I et bureaukrati regner man tingene ud på forhånd, og så skal folk egentlig bare følge reglerne. Afvigelse fra reglerne er i udgangspunkt et problem.

Den arbejdsform er desværre ikke kompatibel med det som et udviklingsprojekt indebærer - behov for fleksibilitet, usikkerhed, eksperimenter, (midlertidigt) kaos. I et ikke-trivielt udviklingsprojekt ved vi ikke på forhånd præcis hvordan vi skal løse opgaven - vi ved ikke engang præcis hvad opgaven egentlig er. Det lærer vi, både udviklere og brugere, undervejs, og tilpasser projektet ud fra de muligheder vi kan se.

Det er ikke kun offentlige organisationer der har det her problem, der er jo også mange private virksomheder der fungerer som bureaukratier, og som i deres umodenhed som opgavestiller ender med at sabotere sig selv. Efter min opfattelse er hovedårsagen en grundlæggende nedvurdering af den nødvendige fleksibilitet i et sundt udviklingsprojekt.

Man kan i øvrigt genfunde problematikken på andre områder, f.eks. i undervisningspolitik. F.eks. er der lovkrav om at pædagoger i daginstitutionerne skal sidde og skrive læreplaner ned. Et naturligt valg for en cand.polit. som har brugt 10 år på KU på skriftlige arbejder og derefter 10 år i et ministerium med memoer der bliver sendt rundt. Knap så naturligt et valg for en børnehave.

6
20. april kl. 10:30

Ja ja, men er han ikke selv konsulent ? Der er nok på den type af konsulenter man med fordel kunne sparer :-)

5
19. april kl. 23:43

Ideen om konsulenter som kommer ind og får et eller andet til at virke for så at smutte igen, lyder som opskriften på dårlig IT. Enten er man afhængig af konsulenten i systemets levetid eller også får man noget der står og sander til.

4
19. april kl. 20:07

Velprøvede metoder

Kombinationen af konkurrencedygtig kompensation og selvbestemmelse er nok ikke det der skal til.

I stedet bør man satse på nogle få "leadprogrammers" og flere friske hænder, der får mindre at sige (og i løn); ellers bliver kaos ved så længe, der er penge i kassen. Det bliver nok ikke så længe.

3
19. april kl. 18:58

Som ansvarlig for en del af skats it systemer har han vel til fulde bevist sin absolutte uduelighed.

1
19. april kl. 11:40

Givet SKATs historik med forliste IT projekter, så er jeg ikke overbevist om, at det er ham her vi skal lytte til 🤷🏼