Tale-til-tekst i Sundhedsplatformen: Sådan vil Region H forhindre, at danske patientdata havner i USA

Foto : Thomas Voss

Tale-til-tekst i Sundhedsplatformen: Sådan vil Region H forhindre, at danske patientdata havner i USA

Et norsk firma skal implementere en amerikansk udviklet talegenkendelses-løsning til Sundhedsplatformen. Region Hovedstadens projektgruppe har ikke lavet en risikovurdering af projektet, men der er ikke blevet givet tilladelse til dataoverførsler til USA, oplyser regionen.

En talegenkendelsesløsning fra USA er på vej til Sundhedsplatformen i Danmark gennem en norsk leverandør.

Det står klart, efter at Region Hovedstaden tidligere i år gennemførte et udbud om et tale-til-tekst-system til regionens elektroniske patientjournal, der skal gøre livet lettere for sundhedspersonalet.

Udbuddet blev vundet af den norske virksomhed Max Manus, og det skete, efter at to konkurrerende leverandører blev fravalgt, fordi de ikke levede op til regionens udbudskrav.

Andre danske regioner bruger i forvejen Max Manus som leverandør på området, og den norske virksomhed er leverandør af en dansksproget talegenkendelsesløsning fra det amerikanske it-firma Nuance Communications.

En amerikansk it-gigant

Nuance Communications er en it-gigant fra USA, som har en årlig omsætning på 1,8 milliarder amerikanske dollars. Virksomheden leverer en bred vifte af produkter til medicinsk stemmegenkendelse, og gennem disse produkter kan virksomheden »indsamle patientdata både direkte fra vores sundhedskunder såvel som fra leverandører, der betjener vores sundhedskunder,« lyder det i privatlivspolitikken for Nuance Communications.

»Disse patientdata kan omfatte navn, adresse, fødselsdato, medicinsk journalnummer, diagnose, billede og oplysninger om behandling,« lyder det videre.

»I de tilfælde, hvor der kræves samtykke til indsamling og brug af medicinsk information, får Nuance samtykke, hvis vi interagerer direkte med patienter. Hvis vi imidlertid behandler personoplysninger på vegne af en tredjepart, der har direkte patientadgang, er det tredjepartens ansvar at opnå samtykke.«

Data til Irland. Ikke USA

Overfor Digitech oplyser Region Hovedstaden, at der ikke er blevet lavet en risikovurdering i forbindelse med projektet om den nye talegenkendelses-løsning, men regionen afviser, at data på danske patienter kommer til at havne i amerikanske hænder gennem løsningen.

»Region Hovedstaden har ikke givet tilladelse til, at der må overføres personoplysninger til tredjelande, herunder USA,« oplyser Region Hovedstaden i en mail til Digitech.

Hovedstadsregionen uddyber i sit svar, at der er indgået en databehandleraftale med den norske kontraktvinder Max Manus, som bestemmer, hvordan Max Manus må behandle de personoplysninger, som virksomhederne får adgang til gennem den nye tale-til-tekst-løsning.

Derudover er den norske virksomhed forpligtet til at sikre, at underdatabehandlere såsom Nuance Communications overholder de samme forpligtelser i forhold til databeskyttelse, oplyser regionen.

»Regionen har ikke indgået en aftale omkring privatlivspolitikken, fordi alle forhold omkring Nuances behandling af personoplysninger fra Region Hovedstaden er omfattet af databehandleraftalen,« skriver Region Hovedstaden.

Selvom der ikke er givet tilladelse til, at oplysninger må sendes til USA, indeholder databehandleraftalen et punkt om, data må tilgås af Nuances afdeling i Irland.

Det skyldes, at leverandøren af den nye løsning »skal kunne yde support i forbindelse med drift af systemet.«.

»For at leverandøren kan yde support, kan der opstår behov for, at leverandøren skal have adgang til systemet, hvoraf personoplysninger kan fremgå. Det er Nuances afdeling i Irland, der leverer supportydelser til Region Hovedstadens talegenkendelsesløsning,« oplyser Region Hovedstaden.

Region Hovedstaden understreger, at den Nuances irske afdeling er forpligtet til at følge databeskyttelsesforordningen, fordi Irland er placeret inden for EU.

Kommer Region Hovedstaden til at få indsigt i, om danske patientdata og data fra det danske sundhedssystem generelt vil blive indsamlet af den amerikanske softwarevirksomhed Nuance, når løsningen er implementeret?

»Nuance må kun indsamle og anvende data efter dokumenteret aftale med Region Hovedstaden. Dette sikres i databehandleraftalen. Derudover vil Region Hovedstaden i overensstemmelse med databeskyttelsesaftalen føre tilsyn med, at Max Manus og Nuance overholder aftalerne omkring behandling af personoplysninger,« oplyser Region Hovedstaden.