Tænketank med klar besked: Retssikkerheden skal tænkes ind i alle afkroge af den offentlige digitalisering

Birgitte Arent Eiriksson
Birgitte Arent Eiriksson, vicedirektør i tænketanken Justitia. Illustration: Justitia. Se større version
Den digitale udskrivelse og afgørelse af bødesager efterlader udsatte og ikke-digitale grupper i en situation, hvor retssikkerheden er i fare. Desværre er det er blot ét af mange eksempler på, at det offentlige hensynsløst designer digitale systemer til de ressourcestærke grupper, lyder kritikken fra tænketanken Justitia.
Interview9. august 2021 kl. 05:45
errorÆldre end 30 dage

For langt de fleste danskere er det en massiv fordel, at den sammenknebne åbningstid hos borgerservice er erstattet af digitale løsninger, der kan tilgås i frokostpausen, eller mens lasagnen er i ovnen. 

Men alt for mange digitale løsninger i det offentlige bliver hensynsløst designet til ressourcestærke borgere lyder kritikken fra Birgitte Arent Eiriksson, der er vicedirektør hos den juridiske tænketank Justitia. 

»I de automatiserings og digitaliseringsprojekter, jeg har set i det offentlige, virker det til, at man laver systemerne til en bonus pater-borger. Man glemmer ofte at tage hensyn til, at der er ikke digitale borgere og udsatte borgere, der i forvejen har vanskeligt ved at navigere i det offentlige system,« siger hun.

Den seneste analyse fra tænketanken peger på i et konkret eksempel på netop den problemstilling. Analysen beskæftiger sig med, hvordan bødesager behandles herhjemme. Det kan umiddelbart lyde lettere blodfattigt, men ikke desto mindre er det et rigtig godt eksempel på netop den tendens, som vicedirektøren advarer imod. 

Få fuld adgang til DigiTech

DigiTech er målrettet professionelle, der arbejder med offentlige it- og digitaliseringsprojekter. Både på kunde- og leverandørsiden. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DigiTech
Alt indhold på DigiTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.