Store it-systemer i Skat kan lukke efter nytår – men hvilke?

Foto : Henning Mølsted

Store it-systemer i Skat kan lukke efter nytår – men hvilke?

Skatteminister Morten Bødskov meldte for nylig ud, at man kan blive nødt til at trække stikket på store it-systemer i skatteforvaltningen i 2020, hvis der ikke findes et milliardbeløb meget hurtigt. Ministeren vil dog ikke konkretisere, hvilke systemer det drejer sig om.

Der mangler penge i skatteforvaltningen, og hvis der ikke findes et milliardbeløb på den kommende finanslov, vil der allerede fra næste år mangle penge til drift af it-systemerne på skatteområdet.

Sådan lød meldingen fra skatteminister Morten Bødskov (S) i et interview med Berlingske i august måned.

»Jeg kan konstatere, at hvis ikke vi finder et milliardbeløb nu og her, vil der ikke være råd til drift af store it-systemer fra 1. januar 2020,« sagde Morten Bødskov ved den lejlighed.

DigiTech har siden spurgt Skatteministeriet, hvilke konkrete it-systemer man forestiller sig at trække stikket på efter nytår, men ifølge ministeriet ligger der tilsyneladende ikke en analyse af, hvilke konkrete systemer der vil lukke, bag ministerens udmelding.

»Alene frem mod næste år falder bevillingerne på skatteområdet med 650 mio. kroner. Det er en hovedprioritet for regeringen at få gennemført de store og vigtige it-udviklingsprojekter, der er sat i søen. Det kan imidlertid kun ske, hvis vi finder et milliardbeløb her og nu,« lyder det i et skriftligt svar fra ministeren.

Kæmpe toldprojekt og nyt EFI

Blandt de udviklingsprojekter, ministeren refererer til, er blandt andet EFI-afløseren PSRM (Public Sector Revenue Management), der oprindelig blev meldt klar til brug tilbage i marts måned.

PSRM er dog stort set ikke i aktion endnu, fordi mange af landets såkaldte fordringshavere – såsom politi, forsyningsselskaber og kommuner – stadig mangler at få deres egne it-systemer koblet på EFI-afløseren.

Og ifølge en ny beretning fra Rigsrevisionen er det stadig uklart, hvornår man kan regne med, at alle fordringshavere er tilkoblet PSRM.

»Konsekvensen af den manglende fremdrift er, at der er risiko for, at tilslutningen fortsætter langt ind i 2020, og at ministeriet dermed først vil kunne inddrive gæld for alle fordringshavere med PSRM i slutningen af 2020 eller senere,« skriver Rigsrevisorerne.

Kun 47 ud af cirka 800 offentlige instanser, som har gæld til gode, var koblet op til systemet i en såkaldt onboarding-proces ved status primo 2019.

Samtidig har KL og Skatteministeriet været uenige om, hvor meget arbejde man kan pålægge kommunerne for at komme på systemet.

KL har beklaget sig over, at strenge datakrav fra ministeriet vil betyde, at kommunerne er nødt til at foretage store ændringer i deres debitorsystemer, ligesom kommunerne frygter, at PSRM på grund af stramt opsatte filtre vil komme til at afvise gyldige opkrævninger af for eksempel parkeringsbøder.

Alene i kommunerne skal ca. 120 kommunale it-systemer fra 50 forskellige leverandører tilpasses, for at de kan tale sammen med PSRM.

Læs også: Tidlig digitalisering giver bagslag: Danmark rammes hårdt af milliarddyr it-udskiftning på toldområdet

Samtidig med den store genopretning af inddrivelsen, er Skatteministeriet i gang med at forberede it-udbud i forbindelse med implementeringen af det nye toldkodeks fra EU (EUTK).

Told-projektet kommer til at berøre omkring 19 it-systemer i skatteforvaltningen, og omkring otte centrale systemer skal helt skiftes ud for at leve op til nye krav fra EU.

EUTK-implementeringen tegner til at blive et af de største it-projekter på skatteområdet nogensinde.

Har kendt til hul i budgettet længe

Den ventende milliardregning bør dog ikke komme helt bag på skatteministeren.

Allerede i marts måned i år fremlagde daværende skatteminister Karsten Lauritzen (V) en fremskrivning af Skatteforvaltningens økonomi, der viste, at skattemyndighederne ville komme til at mangle tre milliarder kroner frem til 2025.

Desuden fremgår det af rapporten 'En Skatteforvaltning i Fremdrift' – også fra marts i år – at der skal investeres 13 milliarder kroner i skattevæsenet frem til 2025, hvis man skal fortsætte den igangværende genopbygning af skatteforvaltningen.

Prøv DigiTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her
NY TOLDFORORDNING

DigiTech har fået økonomisk støtte fra Europa-nævnet til at sætte journalistisk fokus den nye toldforordning fra EU - EUTK.

Vi dækker forordningen intensivt, fordi implementeringen af den er ved at udvikle sig til et af de største offentlige it-projekter i Danmark - samtidig med at det hele tiden skal koordineres med den nye EU-lovgivning på toldområdet.

Forordningens krav betyder en massiv it-udskiftning hos det danske skattevæsen, og en lang række centrale systemer skal udskiftes eller justeres.

De samlede udgifter er endnu ikke kendte, men det er afklaret, at der bliver tale om et it-projekt i milliardklassen.

Deadline for it-understøttelsen af de nye europæiske toldregler hedder 2025.

Du kan finde hele DigiTechs tema om EUTK, der løbende bliver opdateret med nye artikler, her