Statslig it-løsning forenkler deling af data i Norge - og giver milliardbesparelser

Norge
Illustration: kb-photodesign, BigStock. Se større version
ID-porten er Norges svar på NemID, en offentlig portal til sikker indlogning. Det er indgangen, hver gang nordmændene skal tjekke skatteopgørelsen og flere tusinde andre internettjenester - og nu har den fået en tvilling.
9. september 2019 kl. 05:09
errorÆldre end 30 dage

Den nye løsning ‘Maskinporten’ gør meget af det samme, men skal sørge for autentificering og adgangskontrol mellem virksomheder.

Den blev lanceret i sidste uge som en del af de nationale fælles-løsninger under Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi).

Produktet fungerer som en tillidsmekanisme for sikker dataudveksling. Maskinporten bekræfter virksomheders identitet og giver samtidig adgang til data, som offentlige virksomheder tilbyder, oplyser Difi.

Enklere

Difi mener, at dette vil udløse mere digitalisering og udvikling af nye sammenhængende tjenester både fra det offentlige og erhvervslivet.

Lånekassen (Norges statslige lånebank til studerende) er blandt pionerbrugerne, fortæller Difis direktør for digitale fællesløsninger, Torgeir Strypet. Flere banker og forsikringsselskaber er også pilotkunder.

»Når Lånekassen skal have direkte dialog med måske 50-60 banker med henblik på lån og transaktioner, har de et meget stort arbejde. De skal autentificere og etablere sikkerhedscertifikater for alle virksomhederne på transaktionsniveau,« siger han.

I stedet for at håndtere integrationerne manuelt kan Maskinporten overtage det arbejde. Skatteministeriet og Folkeregisteret har også planer om at tage dette i brug.

Få fuld adgang til DigiTech

DigiTech er målrettet professionelle, der arbejder med offentlige it- og digitaliseringsprojekter. Både på kunde- og leverandørsiden. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DigiTech
Alt indhold på DigiTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.