Rigsrevisionen skal finkæmme statens storforbrug af konsulenter

Lone Strøm
Illustration: Rigsrevisionen.
Der må ikke søges ly bag konsulenter, når der skal træffes svære beslutninger i det offentlige. Derfor har Statsrevisorerne sat Rigsrevisionen i gang med at undersøge styringen af brugen af konsulenter inden for blandt andet it og jura. »Når man er ansat som leder i det offentlige forventes det, at man kan tage ansvar for sit eget fagområde. Det forventes man ikke at skulle benytte konsulenter til,« lyder det fra Klaus Frandsen, der er formand for Statsrevisorerne. 
2. maj kl. 05:18

I ministerierne på og omkring Slotsholmen har der i de seneste år været meget snak om de mange konsulenter, der dagligt hjælper det offentlige med alt fra juridisk bistand til management-input på kulørte power point-præsentationer og dybt specialiserede it-kompetencer. 

På den ene side prises deres eksklusive kompetencer og kaldes afgørende for, at de digitale ambitioner indfries. På den anden side mener nogen, at forbruget er uovervejet og overdrevet, og regeringen har de seneste år pisket ministerier, regioner og kommuner til at skære udgiften med flere milliarder.

Nu er Statsrevisorerne så gået i aktion og har anmodet Rigsrevisionen om at lægge an til en stor undersøgelse af, om de statslige myndigheder har en »tilfredsstillende styring af interne og eksterne kompetencer,« hvilket på godt dansk kan oversættes til, i hvor høj grad man i staten rent faktisk bruger hovedet, inden man hidkalder dyrt betalte genialiteter udefra. 

»Med den her undersøgelse skal man se på, om der er noget i bemandingssituationen, der spiller negativt ind på opgaveløsningen. Vi har haft nogle undersøgelser på eksempelvis juraområdet, der viser, at man i ministerierne bruger Kammeradvokaten til meget små ting, fordi man ikke har nok interne jura-ressourcer,« siger Klaus Frandsen, fra Radikale Venstre, der er formand for statsrevisorerne og uddyber:

Få fuld adgang til DigiTech

DigiTech er målrettet professionelle, der arbejder med offentlige it- og digitaliseringsprojekter. Både på kunde- og leverandørsiden. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DigiTech
Alt indhold på DigiTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
28. april kl. 15:01

Nogen der ved om private firmaer benytter konsulenter i de ledende lag i virksomhederne ikke som sparring, men som chefer eller andet? Jo mere jeg tænker over dette jo mere underligt lyder det.

2
28. april kl. 08:53

🤣

  1. De statsansatte får ikke lov at tage på kurser fordi ledelserne godt ved at lige så snart de har mere papir på at de "kan noget" så kan de få betragtelige lønstigninger ved at glide videre - eventuelt til et konsulenthus, hvorved de så ender med at løse samme opgaver til betragteligt bedre løn.
  2. Lønrammerne er grinagtigt lave i forhold til selv lavtlønnede private IT-stillinger; som Jørgen skriver nedenfor er det et "workaround" at hyre konsulenter ind til enorme overpriser.
  3. At have eksterne konsulenter er altid en nyttig konstruktion til at undgå at man får for meget ballade for at noget går galt, når lorten rammer pressen bliver $KONSULENTHUS1 skiftet ud med $KONSULENTHUS2 indtil næste presseballade. Sådan går det på tur rundt imellem de store konsulenthuse som har aftale med Staten. Det er heller ikke uset at man fortsat betaler til $KONSULENTHUS1 i en lang periode selvom de ikke længere er på en given opgave.
3
28. april kl. 11:52

Jeg er blevet kontaktet af en ven i skyttegravene der ikke vil stikke halsen frem med et par tilføjelser og rettelser: 4. Al forhandling er kollektiv og kun løn, hvilket gør fastholdelse sværere. 5. Arbejdsmiljøet og behandling af de ansatte er meget gammeldags. 6. Almindeligvis overtager $KONSULENTHUS2 de tilknyttede konsulenter når $KONSULENTHUS1 udskiftes, eller også fungerer $KONSULENTHUS2 blot som et fordyrende mellemled over til det gedulgte $KONSULENTHUS1

1
27. april kl. 13:30

Så længe staten er så langt bagud med lønningerne, er det desværre svært at tiltrække fagligt tunge medarbejdere. Der bliver så brugt konsulenter for at komme uden om. En bedre løsning var måske at give bedre mulighed for anstændig aflønning for fastansatte i staten.

Der stadigvæk være nogle konsulenter. Her kunne man passende begynde at hyre konsulenter ind efter personlige kvalifikationer i stedet for at købe dem i bundter på SKI-aftaler.