Rigsrevisionen på vej med stor undersøgelse af statens it-beredskab: »Myndigheder er afhængige af it-systemer«

Statens It
Illustration: Statens It. Se større version
Den danske stat er mange steder dybt afhængig af it, og tidligere undersøgelser har peget på, at hundredvis af offentlige systemer er sårbare. Nu vil Rigsrevisionen til bunds med en undersøgelse af it-beredskabet i den danske stat.
15. december 2021 kl. 05:40
errorÆldre end 30 dage

Danmark er blandt det mest digitaliserede lande i verden, og staten alene har mere end 3000 it-systemer, heraf knap 600 kritiske, som vi er dybt afhængige af.

Derfor vil Rigsrevisionen nu iværksætte en større undersøgelse af statens it-beredskab for blandt andet at få afklaret, hvor sårbare de danske myndigheder er overfor nedbrud - og om der er planer på plads, hvis det skulle ske.

»Størstedelen af offentlige myndigheder er afhængige af it-systemer for at kunne løse deres opgaver. Større it-nedbrud og tab af data i myndighedernes kritiske kerneopgaver og underliggende it-systemer kan have store konsekvenser for staten, borgere
og virksomheder. Det er derfor afgørende, at myndighederne har et tilstrækkeligt it-beredskab på plads. Beredskabet skal sikre, at myndighederne hurtigt kan håndtere større it-nedbrud og datatab i it-systemerne og har planer for alternative forretningsprocesser og minimering af konsekvenserne, indtil man kan vende tilbage til normal it-drift,« skriver Rigsrevisionen i et notat.

Den vidtrækkende undersøgelse skal blandt andet se på det statslige arbejde med den obligatoriske ISO 27001-standard, ligesom man også vil se nærmere på, om myndighederne har styr på deres it-porteføljer, og om de har planer klar til at håndtere eventuelle nedbrud i kritiske systemer.

Få fuld adgang til DigiTech

DigiTech er målrettet professionelle, der arbejder med offentlige it- og digitaliseringsprojekter. Både på kunde- og leverandørsiden. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DigiTech
Alt indhold på DigiTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.