Regeringen strammer skruen: Øger kravet til konsulentbesparelser i kommuner og regioner

24. juni 2021 kl. 05:32
Christiansborg
Illustration: Bigstock / Sara Rønnow Sejtzer Herlet.
Artiklen er ældre end 30 dage

I de kommende år skal der landets kommuner og regioner spytte endnu mere betragteligt i kassen til regeringens annoncerede besparelser på konsulentområdet. 

Det fremgår af økonomiaftalerne for både regionerne og kommunerne, som blev indgået i sidste uge.

Der var oprindeligt lagt op til, at regionerne skulle finde besparelser for 100 millioner kroner i 2025 stigende fra i år, hvor den første del af besparelsen skal falde. Men med den seneste aftale er der lagt op til, at det tal skal fordobles. 

»Regeringen og Danske Regioner er enige om, at regionerne reducerer udgifterne til eksterne konsulenter med yderligere 50 millioner kroner i 2023, 75 millioner kroner i 2024 og 100 millioner kroner i 2025, således at den samlede omprioritering fra konsulenter til velfærd i regionerne udgør 200 millioner kroner årligt i 2025 ift. 2020,« står der således i aftalen. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også i landets 98 kommuner skal man finde flere penge til regeringens sparemanøvre end først antaget. Fra at skulle have fundet en milliard kroner i 2025, så øges den besparelse nu med en fjerdedel, fremgår det af aftalen. 

»Regeringen og KL er enige om, at kommunerne i de kommende år fortsat skal have fokus på at reducere forbruget af eksterne konsulenter. Parterne er derfor enige om, at kommunernes anvendelse af konsulenter kan nedbringes med yderligere 0,25 milliarder kroner, således at kommunerne i 2025 samlet set nedbringer konsulentforbruget med i alt 1,25 milliarder kroner.« 

Besparelserne har fremkaldt urolige miner blandt eksperter, der frygter, at besparelserne vil føre til, at it-konsulenter i det offentlige blevet sat på porten med den konsekvens, at en række offentlige it-projekter vil komme ud i uføre. Den seneste rapport fra Statens it-råd har senest vist, at syv it-projekter i forvejen har fået ‘rødt lys', og den slags problemer kan der altså i eksperternes optik komme flere af.

Penge til varme hænder

Det er løbende blevet understreget fra politisk hold, at ambitionen med besparelserne er en overflytning af midler fra de konti, der ekspedere regninger for konsulentydelser, og tilbage til en mere borgernær velfærd. 

Nicolai Wammen Finansministeren
Illustration: Morten Fauerby.

Finansminister Nicolai Wammen har således løbende gentaget, at det er »Denne regerings klare ambition at reducere brugen af eksterne konsulenter i det offentlige og i stedet bruge pengene på velfærd og den grønne omstilling.«

Og får man aftalerne efter kan man se, at pengene fra besparelserne efter Nicolai Wammens devise rent faktisk er sat til at gå i opfyldelse. 

For i aftalerne er der ikke bare blevet proklameret en ambitiøs besparelse. Midlernes destinationer er også noteret. 

»Målet er, at de frigjorte midler skal anvendes til at udvikle den borgernære velfærd i kommunerne, herunder det specialiserede socialområde,« står der således i aftalen for kommunerne, mens der i regionernes aftale står, at de frigjorte midler skal bruges til at forbedre behandlingskapaciteten i sundhedsvæsenet.

Første stik 

Mens spareøvelsen i regioner og kommuner først for alvor skal til at begynde i år, så er man på det statslige område allerede i fuld sving med at hente midler til regeringens projekt om flere varme og grønne hænder. 

Men hvor eksperterne havde frygte massive fyringer blandt de statsligt ansatte it-konsulenter, så viser en opgørelse fra Finansministeriet, at man blandt ministerierne har formået at sænke den samlede udgift som planlagt, alt imens udgiften til it-konsulenter rent faktisk fortsætter sin himmelflugt. 

Det var dog ikke den fulde besparelse, der skulle leveres i 2020, og derfor er der fortsat et godt stykke op til de knap 900 millioner kroner, som det statslige område skal bidrage med fremadrettet. 

Derfor er spørgsmålet fortsat, om besparelsen kan vedblive at omgå it-konsulenter og dermed it-projekterne, eller om den fortsatte acceleration af besparelserne vil ramme it-folket også.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger