Ordførere: Staten skal have flere it-kompetencer, hvis sprængte projektbudgetter skal forhindres

30. november 2022 kl. 05:024
It-projekter
Budgetterne for statens store it-projekter er skredet mellem hænderne på de statslige myndigheder i løbet af de seneste år. Det vidner om, at der er behov for flere it-kompetencer i staten, lyder det fra it-ordførere. Illustration: Rasmus Meisler.
Der er brug for bedre kompetencer i it-projektledelse i staten. Sådan lyder det fra Enhedslistens og Venstres it-ordførere i kølvandet på, at statens it-projekter er skredet med flere milliarder på fire år.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er bekymrende, og det må kunne gøres bedre.

Sådan lyder meldingen fra to it-ordførere, efter DigiTech og Version2 i fredags kunne fortælle, at budgetterne for statens store it-projekter er skredet mellem hænderne på de statslige myndigheder i løbet af de seneste år.

Læs hele artiklen

DigiTech er til professionelle, der arbejder med offentlig digitalisering og it-projekter.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DigiTech
Alt indhold på DigiTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
5. december 2022 kl. 16:28

Find ud af bruge pengene på lønkroner til specialister istedet for 'Fedt-laget' og cheflønninger. Så får i et meget bedre resultat pr. krone. Idag er det ca. 20% af lønkronerne der går til specialisterne og resten til resten for projekterne. 60% af budgetet er typisk brugt før den første specialist møder projektet(På magisk vis). Konsulenter er sjældent udførende specialister og oftere private rådgivere for beslutningstagere i og omkring projektet.

3
2. december 2022 kl. 10:49

Måske er kompetencerne der ikke. Men det er også en mulighed, at de kloge chefer bare ikke lytter til advarslerne fra deres medarbejdere.

2
1. december 2022 kl. 20:08

Projekterne vurderes, fra start, optimistisk for ellers etableres projektet ikke. Den chef der indstiller til at et projekt skal etableres, skal sætte sig egen karriere på spil. Det vil gøre at chefen i langt højere grad vil sikre sig at anslået pris og gevinstrealisering bliver opnået. Selvfølgelig skal det være en ekstern part der kontrollere at gevinsterne er taget hjem.

1
1. december 2022 kl. 11:25

Så længe ministerier, styrelser og andre har autonom mulighed for selvstændigt at fortsætte et nødlidende projekt, og alle omkring - eg. Statens IT-råd - KUN er "venlige" rådgivere uden magt, så bliver det ikke bedre.

Decentralisering og autonomi er godt, hvis det fungerer. Når det påvises, at det IKKE fungerer, så vil "mere af det samme" aldrig løse problemet. Så skal der indsættes en ny, uafhængig, projektledelse og styrehruppe til at føre projektet videre.

Det er vel ikke så svært at forstå ? Alt andet er 68-generationens pluralisme og alle-kan-bestemme syndrom.