Ombudsmanden vil kigge med fra start, når myndigheder udvikler nye it-systemer

Niels Fenger - Ombudsmand
Illustration: Jasper Carlberg.
I fremtiden kan det blive mere almindeligt, at Folketingets Ombudsmand kigger med, når offentlige myndigheder selv udvikler eller indkøber it-systemer. Det er dog i høj grad et spørgsmål om ressourcer, lyder det fra ombudsmand Niels Fenger.
12. april 2021 kl. 05:00
errorÆldre end 30 dage

I det kommende år skal tolv af ombudsmandens medarbejdere kigge med, når Skatteministeriet udvikler to af sine nye it-systemer hos Udviklings- og Forenklingsstyrelsen (UFST)

Formålet er at holde øje med og sikre sig, at der er i designfasen bliver tænkt i de korrekte forvaltningsretlige baner, fortæller ombudsmand Niels Fenger.

På den måde kan man måske opdage fejl i systemerne, inden de sker i stedet for, som proceduren almindeligvis er, at ombudsmanden venter på, at der sættes strøm til systemerne og venter på, at fejl opstår, og klager behandles. 

Metoden med at kigge med fra begyndelsen er relativt ny for ombudsmands-instituionen, der nu går i en mere proaktiv retning. Hvis satsningen bærer frugt, ser Niels Fenger gode muligheder for, at metoden kan bredes ud til andre myndigheder end SKAT. 

Læs også: »Banale fejl« i offentlige it-systemer truer borgernes retssikkerhed

Få fuld adgang til DigiTech

DigiTech er målrettet professionelle, der arbejder med offentlige it- og digitaliseringsprojekter. Både på kunde- og leverandørsiden. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DigiTech
Alt indhold på DigiTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger