Nye toldregler sender Skatteministeriet ud i kæmpe it-udbud på 600 millioner kroner

Foto : Henning Mølsted

Nye toldregler sender Skatteministeriet ud i kæmpe it-udbud på 600 millioner kroner

Skatteministeriet skal i de kommende år implementere den nye toldforordning fra EU. Det betyder it-udskiftninger i milliardklassen, og efter at have udskudt det i flere måneder, går Skat nu i luften med et kæmpe udbud på en ny platform til blandt andet import og eksport.
Skatteministeriet står over for en gigantisk it-udskiftning på toldområdet, og en række centrale systemer skal moderniseres eller erstattes for, at Danmark kan leve på til den nye toldforordning fra EU (EUTK). De danske skattemyndigheder er efter eget udsagn kommet alt for sent i gang med opgaven, men nu har Udviklings- og Forenklingsstyrelsen taget et afgørende skridt i retning af at implementere EUTK.
Vil du have fuld adgang til DigiTech?
EUTK

Toldområdet er reguleret fra EU, og i oktober 2013 vedtog EU et nyt toldkodeks (EUTK). EUTK trådte i kraft trinvist fra den 1. maj 2016 og frem mod udgangen af 2020, hvor EUTK oprindeligt skulle være fuldt implementeret og it-understøttet.

Den tidsplan er dog skredet, og p.t. forhandles der på EU-niveau om at udskyde deadline.

EUTK indebærer omfattende ændringer af regler, processer og særligt tilhørende it-systemer på toldområdet i EU, bl.a. fordi EUTK i væsentligt omfang ændrer og stiller nye krav til de data, der skal anvendes i systemerne.

Implementeringen kompliceres af, at tolden skal køre stabilt '24-7', og at it-systemerne skal udvikles op imod en fælleseuropæisk regulering med tilhørende fælles it-systemer.

Implementeres det nye toldsystem ikke, risikerer danske virksomheder at blive afskåret fra at handle både på det europæiske marked og med lande uden for EU.

Opgaven er tidligere blevet vurderet til at koste Skat op mod to milliarder kroner, men der er stadigvæk store usikkerheder om den danske økonomi i projektet.

Den seneste vurdering fra Skatteministeriet er, at regningen kommer til at runde 1,3 milliarder kroner.