Ny minister om statens eksploderende it-budgetter: »Det er bekymrende«

24. januar kl. 05:008
Anni Norddahl / Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet
»Først og fremmest synes jeg det er bekymrende. Det er store skred, man har set, og det er alvorligt, og noget man skal tage seriøst,« siger digitaliseringsminister Marie Bjerre (V). Illustration: Anni Norddahl / Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet.
Store budgetskred for statens it-projekter er en alvorlig sag, siger digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) i kølvandet på artikler fra DigiTech og Version2. En årsag til problemet kan ifølge ministeren være manglende grundighed i udbudsarbejdet i de projekter, der skrider.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det skabte panderynker hos både eksperter, fagfolk og politikere, da DigiTech og Version2 før nytår kunne fortælle, at it-budgetterne er skredet mellem hænderne på de statslige myndigheder i en grad, så digitaliseringen af den offentlige sektor på ganske få år er blevet fle

Læs hele artiklen

DigiTech er til professionelle, der arbejder med offentlig digitalisering og it-projekter.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DigiTech
Alt indhold på DigiTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
30. januar kl. 10:49

Tror problemet er mere enkelt. Der eksistere ikke projekter som er ledet af mennesker med dyb teknisk viden/forståelse. Det ville naturligt lede til at projekterne ville blive delt op i mindre dele..... Hvilken person med viden om It projekter vil acceptere så store projekter som der laves?

6
25. januar kl. 12:59

Ministeren rammer fuldstændigt ved siden af skiven - med mindre, altså, man laver en venlig fortolkning af det citerede vedrørende "udbud".

Det er øjensynligt sjældent muligt at lave et dækkende udbud FORDI omfanget oftest viser sig at være anderledes end beskrevet. Det simple eksempel er det famøse system til gældsinddrivelse, hvor hypotesen var meget få (1?) gældstyper, men arbejdet afdækkede overordentlig mange (26 tror jeg ?) med vidt forskellige vilkår.

En løsning på dilemmaet er derfor: bevidst fasevis opdeling, uden pris på helheden, OG aldrig længerevarende projekter - start til slut - over 2 år fra start til pilotdrift. Grundlaget ændres altid under et projekt, og 24 måneder svarer næsten til den tid det tager af skabe en fuldbåren elefant.

Det kan godt være (er) sådan, at politikere, statsrevisorer og kammeradvokat vil HADE ikke et kende en projektpris. Men så må de lære at elske estimater med en usikkerhed på 25-400%, som er den gængse slutopgørelse.

7
27. januar kl. 11:00

Det kan godt være (er) sådan, at politikere, statsrevisorer og kammeradvokat vil HADE ikke et kende en projektpris. Men så må de lære at elske estimater med en usikkerhed på 25-400%, som er den gængse slutopgørelse.

Der skal sluges nogle kameler, jeg tror ikke det kommer til at ske.

3
24. januar kl. 11:41

Det offenlige ville kunne spare store penge ved at kigge på udbudsmodellerne. Som det er nu, er det kun store firmaer som IBM, Netcompany m.fl. der kan byde ind, fordi det kræver mindst 3 advokater ansat. Så får man firmaer, der skal have 1500 - 2000 kr i timen. Men der er tusindevis af små enmands-firmaer derude, som ville gøre det for 500 - 700 kr i timen, men det er håbløst for dem, at byde ind. Det ER muligt for det offentlige at bryde opgaverne ned i mindre bidder og derved navigere udenom EU's udbudsregler, men det gør man ikke. Det kræver også en god ledelse, og det er ikke just det offentliges stærke side, men det er nok der, man burde starte.

2
24. januar kl. 11:35

Der spørges: *"Der er eksperter, der har påpeget, at state-of-the-art inden for it-projektstyring endnu ikke er dér, hvor man kunne ønske, at den var. Er du enig i det?"

Det er efterhånden ved at være anerkendt i IT-branchen, at store IT-projekter ikke kan planlægges i detaljer up-front. Den nødvendige viden til at planlægge og budgettere dem, kommer først i løbet af projektet. Det er derfor, man skifter til agil projektledelse som fx. SCRUM, hvor der er plads til læring, til at skifte kurs og reestimere undervejs. Mig bekendt bruger man fortsat "vandfaldsmodeller" indenfor det offentlige. De dur bare ikke. Indenfor ledelse skelner man mellem "komplicerede domæner", hvor alting kan planlægges up-front (ex. bygning af en Storebæltsbro) og "komplekse domæner", hvor man bare er nødt til at kaste sig ud af det og være klar til at skifte kurs undervejs. Store IT-projekter hører næsten altid hjemme i sidstnævnte kategori. Det tager længere tid at analysere opgaven end det tager at løse den. Det forstår få gammeldags ledere.

5
25. januar kl. 10:06

Det er efterhånden ved at være anerkendt i IT-branchen, at store IT-projekter ikke kan planlægges i detaljer up-front. Den nødvendige viden til at planlægge og budgettere dem, kommer først i løbet af projektet

Fuldstændig enig, der er blot den hage at Staten ikke kan vælge den agile model. I staten kræves det at du kender prisen og kvaliteten som minimum, tiden er også vigtig men kan overskrides. empiri viser dog at overskrides tiden så overskrides prisen også.

Gunden til at prisen og kvaliteten skal kendes er at udbuds reglerne ikke tillader at du bestiller noget ukendt til en kendt pris, det skal være en kendt pris og en kendt kvalitet.

med kvalitet mener jeg det skal være fast hvad løsningen ender med at kunne.

1
24. januar kl. 09:26

De skridende budgetter kan ifølge Marie Bjerre skyldes, at det er svært at forudsige, hvor komplekse de store projekter ender med at være, inden man går i gang.

Denne udtalelse er vist spin, mere ærligt vil være at sige:

Jo flere politikske fingeraftryk en lov har, desto sværere er loven at understøtte med digitalisering.