Ny aftale sikrer regionerne over 250 millioner til it og digitalisering

10. juni 2022 kl. 10:503
Finansminister Nicolai Wammen, sundhedsminister Magnus Heunicke
Illustration: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix.
Der er et trecifret millionbeløb på vej til de fem danske regioners it-drift til næste år. Regeringen og Danske Regioner er blevet enige om en ny aftale om regionernes økonomi til næste år.
Artiklen er ældre end 30 dage

Finansminister Nicolai Wammen (S) kunne fredag morgen præsentere en aftale med Danske Regioner om flere penge til it og digitalisering i de danske regioner.

Pengene er en del af den nye økonomiaftale, som de to parter netop er blevet enige om. Aftalen sikrer over 200 millioner kroner i 2023 til de fem danske regionernes it-drift.

Med aftale får regionernes it-infrastruktur tilført 105,3 millioner kroner til næste år, mens den digitale platform Sundhed.dk får 115 millioner.

»Som led i forvaltningen af de fællesoffentlige digitale infrastrukturløsninger samt sundheds-it-infrastrukturen, er parterne enige om at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal se på at øge transparensen samt se på de fremtidige rammer og incitamenter for finansieringsstrukturen,« skriver parterne i aftalen.

Mangel på arbejdskraft

Udover de mange millioner til at udbygge den digitale infrastruktur, så er både regeringen og Danske Regioner enige om at se på problemet med mangel på medarbejdere sundhedssektoren. Et problem som teknologi skal være med til at løse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De to myndigheder sætter nemlig gang i en 10-årsplan for ny teknologi og automatisering. Planen betyder ifølge regeringen og Danske Regioner, at der skal frigøres ressourcer, der svarer til 10.000 årsværk.

De to parter kommer ikke nærmere ind på, hvordan ny teknologi mere specifik skal frigive de tusindvis af nye medarbejdere, men det skal 10-årsplanen altså se nærmere på.

Regeringen har med aftalen i alt afsat én milliard kroner mere til regionernes økonomi i 2023, samtidig med at der bliver afsat tre milliarder til renovering af gamle sygehuse.

50 millioner til cybersikkerhed

I aftalen er der også afsat penge til at beskytte sundhedssektoren yderligere mod cyberangreb. I aftalen er parter enige om at afsætte 50 millioner kroner til at forbedre den digitale sikkerhed.

»Med vores høje grad af digitalisering følger også en sårbarhed over for ondsindede aktører, der forsøger at udnytte svaghederne i vores digitale infrastruktur på tværs af den offentlige sektor. Det stiller stadig større krav til arbejdet med cyber- og informationssikkerhed og til at sikre, at vores samfundskritiske funktioner er beskyttet,« skriver regeringen og Danske Regioner i aftalen.

Pengene kommer fra regionernes anlægsramme, og skal bruges til at styrke cyber- og informationssikkerheden på tværs af de fem regioner.

Millionerne til øget cybersikkerhed er dog kun en lille del af, hvad regionerne selv har vurderet man mangler på området.

Danske Regioner har fået revisionsfirmaet PwC til at vurderer cybersikkerheden hos regionerne. Her lyder konklusionen, at der mangler 300 millioner kroner over tre år, hvis regionernes cyberforsvar skal kunne stå imod den aktuelle cybertrussel.

»Både i patientbehandling og cybersikkerhed gælder, at forebyggelse er bedre end behandling, og derfor bør regionerne ikke stå alene med opgraderingen af cybersikkerhed, for det er meget omkostningstungt,« lød det for bare få dage siden fra formand for Danske Regioner, Anders Kühnau (S).

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
10. juni 2022 kl. 18:47

Resultatet af den hovedløse digitalisering er emnet for et debatindlæg i Politiken i går - resultatet er, at man skal vente i timevis i telefonkø, stort set uanset hvilke offentlige myndigheder, man har brug for at tale med:https://politiken.dk/debat/art8811676/Vil-du-i-kontakt-med-myndighederne-m%C3%A5-du-finde-dig-i-timelange-k%C3%B8er

Nu vil ministeren over hals og hoved konvertere 10 000 årsværk (analoge medarbejdere) til sikkert håbløse chatbots (sådan ca. - I behøver ikke fortælle mig, at det er lidt overdrevet. Der er garanteret en del sandhed i det).

2
10. juni 2022 kl. 18:20

Hvordan sikre sig mod halvfærdige produkter, som kræver meget dyre merydelser og service, sådan som det er vanen med offentlige it-indkøb? så rækker 50 mio som en snebold i helvede