Nets: Det kommer til at tage et år at finde køber til MitID

6. oktober 2022 kl. 04:006
Nets, hovedkontor, logo, bygning, MitID, NemID
Illustration: PR-Foto / Nets.
En ny ejer af det nationale login MitID kommer først til at falde på plads i løbet af det kommende år. Sådan lyder meldingen fra Nets, der samtidig forsvarer, hvorfor det er det helt rigtige tidspunkt at sælge løsningen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Tirsdag eftermiddag leverede Nets noget af en nyhed, da selskabet pludseligt annoncerede, at man planlægger at sælge MitID, allerede inden løsningen er fuldt indfaset.

Den danske betalingsgigant garanterer dog, at man ikke kommer til at slippe tøjlerne med MitID, før alle danskere er kommet sikkert over på løsningen.

Det skriver Nets i et skriftligt svar, som selskabet har sendt til Version2.

Læs hele artiklen

DigiTech er til professionelle, der arbejder med offentlig digitalisering og it-projekter.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DigiTech
Alt indhold på DigiTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
4. oktober 2022 kl. 17:34

"Danskerne har taget rigtig godt imod NemID. Og MitID er en endnu mere stabil og fremtidssikret løsning"

Det er en misvisende beskrivelse. Det er blevet tvungent ned i halsen på danskerne.

5
4. oktober 2022 kl. 09:23

Nets er ejet af den amerikanske kapitalfond Hellman & Friedman. I sådanne fonde er det så godt som umuligt at vide, hvem der har investeret penge. Den 1. juli sidste år trådte nye regler om screening af udenlandske direkte investeringer og særlige økonomiske aftaler i Danmark i kraft.

Disse særlige økonomiske aftaler gælder bl.a. investeringer i kritisk national infrastruktur, og MitID er netop en sådan.

Jeg mener ikke, at det er utænkeligt, at Hellmann & Friedman kan have problemer med at opfylde kravene til en investeringsscreening, og derfor enten frivillige eller tvunget er nødsaget til at sælge MitID.

Nets garanterer samtidig, at man vil lede efter en mulig køber, der »forstår og respekterer det ansvar overfor kunder og samfund, der følger med.« Nets vil dog ikke sige mere konkret, hvilke kriterier man som køber af MitID skal leve op til.

Netop den udtalelse kunne godt fortolkes som en slet skjult hentydning til en investeringsscreening. "Nets vil dog ikke sige mere konkret.... ", fordi det ikke er Nets men bl.a. Erhvervsstyrelsen som udstikker kriterierne.

Om jeg er på afveje her kan jeg ikke afgøre, men prøv at læse hele artiklen med ovenstående "briller". Pludselig giver flere andre udtalelser fra Nets en bedre mening.

4
3. oktober 2022 kl. 11:06

Systemer som NemId og MitId er en del af landets beredskab.

Det er lige så problematisk at de er på private hænder som det øvrige beredskab.

Tænk hvis vi havde et privat drevet delvist reklamefinansieret forsvar....

3
3. oktober 2022 kl. 08:04

"Selskabet vil derfor ikke både drive MitID samtidig med, at man forsøger at sælge den samme type løsninger til andre europæiske lande."

Det er da påfaldende. Kunne MitId måske være dårlig reklame?

Jeg er ikke tryg ved de vage formuleringer i svarene. Jeg vil gerne have, at Nets meget firkantet siger "Vi sælger under ingen omstændigheder til foretagender, som har hjemme i usikkert 3. land, eller som har underleverandører i usikkert 3. land.

Og så vil jeg gerne høre Digitaliseringsstyrelsen meget klart meddele, at de har ret til at godkende enhver køber, og at de ikke godkender købere, som ikke opfylder de krav.

Og i mine øjne vil det være idioti, hvis ikke staten køber MitId, så vi langt om længe kan få styr på denne del af infrastrukturen.

Og jeg kunne rigtigt godt tænke mig at vide, hvad der præcist står i kontrakten om salg af NemId/MitId - hvor forudseende har man været? Og hvad står der om evt.underleverandører i den kontrakt?

2
3. oktober 2022 kl. 07:23

I mine øjne er NemId og MitId er en så stor hjørnesten i den danske infrstruktur, at den skal være ejet og kontrolleret af den danske stat og hostet i Danmark. Det vil være betimeligt om der snart rydes op i nogle af Corydon og Thornings frasalg.

1
3. oktober 2022 kl. 05:33

MitID omtales i denne artikel som: løsningen, selvom de seneste dage fortæller en anden historie. Denne kommentar er "pladsholder", så artiklen senere kan fremsøges.