NemID-ændring skulle gavne danskere i 10 EU-lande: I virkeligheden virker det kun i ét andet land

NemID
Illustration: Digitaliseringsstyrelsen. Se større version
Danskere i en række EU-lande burde nu kunne benytte udenlandske selvbetjeningsløsninger ved hjælp af deres danske NemID. Men reelt set virker løsningen kun i Holland og er dermed relevant for et meget lille antal danskere.
12. januar kl. 05:45

Er du bosat i ét af ti EU-lande, heriblandt Spanien, Holland og Sverige, og skal søge ind på et studie eller ansøge om pension, er det nu blevet gjort muligt at bruge det pågældende lands selvbetjeningsløsninger med dit danske NemID.

Sådan lød beskeden fra Digitaliseringsstyrelsen, onsdag d. 5. januar. Men i virkeligheden er det kun et fåtal, der reelt har mulighed for at gøre brug af deres NemID i udlandet.

I et skriftligt svar til DigiTech oplyser styrelsen, at der reelt set kun er ét land udover Danmark, hvor man kan bruge sit NemID.

Det skyldes, at de fleste lande i EU kræver, at NemID og et nationalt personnummer (som f.eks. CPR. nr.) kan snakke sammen, før tjenesten fungerer.

»Pt. Er det kun Holland, som har udviklet en løsning, så man kan lave denne kobling, og hvor man derfor i praksis kan bruge sit NemID, hvis man har et hollandsk personnummer. Derfor er det i øjeblikket forholdsvis begrænset, hvem der kan benytte den nye mulighed for grænseoverskridende brug af NemID,« skriver Digitaliseringsstyrelsen i deres skriftlige svar.

Få fuld adgang til DigiTech

DigiTech er målrettet professionelle, der arbejder med offentlige it- og digitaliseringsprojekter. Både på kunde- og leverandørsiden. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DigiTech
Alt indhold på DigiTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Fortsæt din læsning
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.