Næsten hver femte dansker er utilfreds med MitID

8. februar kl. 10:537
MitID, App, Digitaliseringsstyrelsen
Illustration: Pr-Foto.
1091 borgere har deltaget i en undersøgelse af brugertilfredsheden af Danmarks nye digitale ID-løsning. Den korte konklusion er, at der er plads til forbedring.
Artiklen er ældre end 30 dage

Godt et år efter MitID blev lanceret, har Digitaliseringsstyrelsen taget temperaturen på danskernes holdning til den nye digitale ID-løsning.

Og selvom borgerne i gennemsnit bruger MitID hver tredje dag, er det langt fra alle, der er glade for systemet.

18 procent af danskerne svarer således i en ny måling af brugertilfredsheden, at de er utilfredse med MitID, og det er der grund til at være opmærksom på, lyder det fra Digitaliseringsstyrelsen.

»Når knap en femtedel af borgerne er utilfredse med MitID, er det noget, vi skal tage alvorligt. Det har ikke været lige let for alle at få MitID, og tallene her understreger, hvor vigtigt det er, at vi løbende har øje for, hvordan vi kan forbedre løsningen,« siger Adam Lebech, der er vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen i en pressemeddelelse.

App-brugere er mindst tilfredse

Det er virksomheden Peytz&Co, der har lavet undersøgelsen for Nets DanID A/S, som står bag MitID sammen med Digitaliseringsstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

1091 danskere over 18 år har deltaget i målingen, og udover de 18 procent, der er utilfredse, svarer 64 procent, at de er tilfredse, imens de sidste 18 procent har svaret “hverken eller”.

MitID anvendes af langt de fleste som app, men det er kodeviserne, der har de mest tilfredse brugere. Brugertilfredshedsundersøgelsen viser, at tre ud af fire brugere af MitID kodeviser er tilfredse, mens 62 pct. af app-brugerne er tilfredse.

Samtidig har undersøgelsen også haft sikkerhed og tryghed i fokus, og her svarer 64 procent, at de oplever MitID som sikkert, imens 75 procent er trygge ved at bruge den nye ID-løsning.

Minister: »Ikke prangende«

Digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) kommenterede også den nye tilfredshedsundersøgelse, da hun onsdag var kaldt i samråd om netop udrulningen af MitID.

»Det er jo ikke prangende, at det er 64 procent (der er tilfredse med løsningen, red.). Jeg kunne godt tænke mig, at det så bedre ud.«

Hun peger på, at tallene så nogenlunde ud på samme måde, da Danmark i første omgang indførte MitIDs forgænger, NemID.

Ifølge Digitaliseringsstyrelsen var der også 18 procent utilfredse borgere, da brugertilfredsheden første gang blev målt for NemID tilbage i 2010, kort tid efter lanceringen af løsningen.

Det ændrede sig dog over tid, og i 2021 kun var 2 pct., der var utilfredse med NemID, oplyser styrelsen. 

Hos Digitaliseringsstyrelsen »håber og tror« vicedirektør Adam Lebech, at man kommer til at se den samme udvikling for MitID. På samrådet påpegede Marie Bjerre, at hun gør det samme.

»Derfor håber jeg på, at tilfredsheden bliver større,« sagde digitaliseringsministeren under samrådet.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
1. marts kl. 21:37

MitID havde for en måned siden givet mig info om, at kodeviser til MitId til nethandel ville være klar indenfor 2-3 måneder.

Denne fik jeg fra MitID idag:

Kære xxx

At betale med kodeviseren er en service som bankerne tilbyder. Hvis du har spørgsmål til betaling med brug af en kodeviser, anbefaler vi dig at kontakte din bank. Du kan finde din banks telefonnummer ved brug af dette link: https://www.mitid.dk/hjaelp/mitid-support/faa-support-i-din-bank/?language=da-dk

Alternativt kan du kontakte Nets 3D Secure, som er virksomheden som har udviklet kodeviseren. Du kan finde deres kontaktoplysninger via dette link: https://www.nets.eu/dk-da/digital-sikkerhed/Pages/Verified-by-Visa-og-MasterCard-Secure-Code.aspx

Når det bliver muligt at betale med kodeviseren, offentliggøre vi dette på MitID.dk under nyheder, da vi som tidligere beskrevet ikke har en fastlagt dato for dette endnu. Med venlig hilsen MitID

Kan version2 tjekke op, om hvad der sker? Har de lige lagt kodeviseren i en syltekrukke?

Suk...bare suk.

7
2. marts kl. 14:37

Personligt mener jeg, at det er under AL kritik, at MitID kodeviser til nethandel ikke er implementeret for LANG tid siden (som absolut minimum fra og med den 31. oktober 2022, da det ikke længere var muligt at bruge NemID) når man har definitivt har vidst, at MitID skulle overtage NemID.

Men man skal nok som borger og forbruger, spørge sig selv, hvad deres incitament overhovedet er for at gøre det, når de ikke har været TVUNGET til at gøre det af myndighederne (blandt andet DigitaliseringsFORstyrelsen) som i min optik er det største problem her.

Men jeg er, og bliver, ikke - længere - overrasket over sager som dette - men skuffet. Skuffet over ligegyldigheden og inkompetencen...

(Og så lige her til sidst Anne. Prøv samtidig at skrive til https://www.version2.dk/redaktion - da jeg ikke nødvendigvis er sikker på, at journalisterne læser alle kommentarer)

5
9. februar kl. 13:51

KUN "hver femte" ???

torsdag, 9. februar 2023:https://www.google.com/search?q=%22mitid.dk%22...

MitID – Apps i Google Playhttps://play.google.com/store/apps/details?id=dk.mitid.app.android&hl=da&gl=USBedømmelse: 1,4 · 5.467 stemmer

MitID on the App Store - Applehttps://apps.apple.com/dk/app/mitid/id1555231176Bedømmelse: 1,4 · 3.817 anmeldelser

mitid.dk Anmeldelser - Trustpilothttps://dk.trustpilot.com/review/mitid.dkBedømmelse: 1,2 · 3.020 anmeldelser

Jeg NÆGTER simpelthen at tro på de her undersøgelser, UANSET hvem der har lavet dem, da de ALTID kan konstrueres på en måde, så det i sidste ende er til deres egen fordel - af samme årsag deltager jeg ALDRIG nogensinde i dem, og anbefaler til enhver tid andre at gøre det samme.

4
9. februar kl. 11:28

Der er ingen tvivl om at udrulningen af MitID var en fadæsse.

Og at MitID serveres i iframes er stadig en shocker, som gør det for let at aflure brugernavne.

Men hvad mener man egentlig med "Tilfreds" med MitID?

Er man utilfreds med at en 2FA app åbner og at man skal authentikere og slide?

Eller er man generelt utilfreds over at eksistere?

Undersøgelsen er ligegyldig, hvis ikke man har indhentet uddybning af hvad brugere er utilfredse med.

2
8. februar kl. 12:37

Jeg tror ikke en meter på tallene da jeg endnu ikke har mødt nogen der var glad for MitID.