Myndigheder skal teste it-systemerne: Risikerer i værste fald ulovlige løsninger 

NNE
I NNE var der allerede før coronanedlukningen plads til at arbejde på forskellige måder i stillezoner, cafémiljøer, idéudviklingsrum og ved fleksible pladser. Så de fysiske rammer i den gamle tobaksfabrik er der ikke planer om at ændre, når medarbejderne kommer tilbage til mere fleksibilitet, siger HR-chef Camilla Hjorth Stræde. Illustration: NNE. Se større version
Det er ikke nok at forlige sig på, at nabokommunen eller styrelsen på den anden side af Slotsholmen har sagt god for en it-løsning. Hver myndighed skal huske at teste løsningen, lyder det fra ekspert.
Guide8. december 2021 kl. 05:45
errorÆldre end 30 dage

Det kunne være så nemt. Når de ovre på den anden side af kommunegrænsen har gennemført det helt store udbud og fået implementeret et nyt forvaltningsmæssigt it-system, så kunne man læne sig op ad, at de har styr på test af systemets lovlighed. 

Men den tilgang går ikke, lyder det afvisende fra Emilie Loiborg, der er advokatfuldmægtig hos Horten. Hun mener, at det er naturligt, at man som myndighed holder øje med, om tingene kører forsvarligt, når nu man som myndighed skal være i kontrol. 

»Det handler overordnet om, at man løbende sikrer sig, at de it-systemer, man har, forvalter lovgivningen korrekt,« siger hun og fortsætter: 

»Det er jo grundlæggende alle systemer. Kravene til tilsyn efter forvaltningsretten varierer, fordi en myndighed har et betydelig skøn til at beslutte, hvordan tilsynet skal tilrettelægges, hvis det ikke er reguleret i lovgivningen eller aftalen. Det peger ombudsmanden også på. Men tilsynspligten gælder for alle systemer. Uanset om det »bare« er en lille komponent til et simpelt system, eller om det er et mere komplekst system,« forklarer Emilie Loiborg, der har en fortid hos blandt andet Justitsministeriet. 

Få fuld adgang til DigiTech

DigiTech er målrettet professionelle, der arbejder med offentlige it- og digitaliseringsprojekter. Både på kunde- og leverandørsiden. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DigiTech
Alt indhold på DigiTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.