Myndigheder dumper på stribe: Kun 4 procent overholder loven om webtilgængelighed fuldt ud i ny måling    

Dansk Blindesamfund
Juliane bruger forstørrelses- og læseprogrammet Zoomtekst på sin computer. Dansk Blindesamfund sætter med ny undersøgelse fokus på (u)tilgængeligheden af digitalt læringsmateriale i uddannelsessystemet for synshandicappede unge. Illustration: Dansk Blindesamfund. Se større version
På trods af, at loven om webtilgængelighed har været gældende for myndighederne i flere år, er det ganske få, der overholder reglerne. Det viser den seneste måling fra Digitaliseringsstyrelsen. 
12. januar kl. 05:45

Lige adgang til service fra det offentlige. Det er en af nøglesætningerne i den offentlige sektor. Men når det kommer til at lige adgang til websider og mobilapplikationer fra offentlige myndigheder står det sløjt til. 

I den seneste måling fra Digitaliseringsstyrelsen er det blot fire procent af de testede sider, der fuldt ud lever op til standarden på trods af, at reglerne for hjemmesider trådte i kraft for halvandet år siden og for trekvart år siden også kom til at omfatte det offentliges mobilapplikationer. 

Det ærgrer Jesper Holten, der er blind og medlem af forretningsudvalget hos Dansk Blindesamfund.

»Det kan ikke længere være en overraskelse, at tingene skal være tilgængelige,« siger han og fortsætter: 

»For Dansk Blindesamfunds vedkommende er fløjlshandskerne efterhånden taget af. Vi går hårdere til den i advisory boardet hos Digitaliseringsstyrelsen. Der er ikke længere nogle gode undskyldninger.«

Håber at andre kan lære

I alt gennemførte Digitaliseringsstyrelsen 53 tilsyn i løbet af tredje og fjerde kvartal sidste år. Her blev til til 36 deciderede påbud og 270 anbefalinger til den enorme procentmæssige bunke, der endnu ikke lever fuldt ud op til reglerne. 

Blandt de undersøgte myndigheder lever hele 15 procent slet ikke op til standarden, mens 81 procent kun delvist lever op til reglerne.  

Få fuld adgang til DigiTech

DigiTech er målrettet professionelle, der arbejder med offentlige it- og digitaliseringsprojekter. Både på kunde- og leverandørsiden. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DigiTech
Alt indhold på DigiTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.