Mens Sundhedsplatformen slås med Schrems II: Vestdanmarks EPJ holder alle data i EU

sundhed læge hospital
Illustration: Bigstock, DevinQuotes.
Mens de østlige regioner kæmper med Schrems II-udfordringer for deres amerikanske EPJ-system, så er det ikke tilfældet i det vestlige Danmark. Det forklarer leverandøren Systematic, der har valgt at holde alle data inden for EU's grænser.
1. februar 2021 kl. 05:45
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Igennem Skageraks bølger, videre ned igennem Samsø Bælt og under den monumentale Storbæltsbro med navn efter farvandet skærer der sig en usynlig akse, der deler Danmark i to.

En østlig del og en vestlig del. Hver med sit EPJ-system, der holder orden i borgernes sundhedsdata.

Men der er ikke blot forskel på de to systemer, der er også forskel på, hvilke udfordringer de for tiden står over for. For på den østlige side af Storebælt kæmper man i Region Hovedstaden med konsekvenserne af den såkaldte Schrems II-dom, der har besværliggjort overførsler af data til tredjelande som USA.

Mens Sundhedsplatformen er udfordret af, at leverandøren Epic, der har hovedkvarter i den amerikanske stat Wisconsin, behandler en del supportsager på amerikansk jord, så er det ikke tilfældet for danske Systematic, der leverer Vestdanmarks EPJ ved navn Columna.

Det bekræfter Systematic over for Digitech.    

Få fuld adgang til DigiTech

DigiTech er målrettet professionelle, der arbejder med offentlige it- og digitaliseringsprojekter. Både på kunde- og leverandørsiden. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DigiTech
Alt indhold på DigiTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
1. februar 2021 kl. 12:59

Sammen med andre kunder har de stillet krav til leverandøren om, at der skal oprettes et supportcenter inden for EU's grænser, så man ikke kommer i klemme i lovgivningen.

Så længe at der i sidste ende sidder en amerikaner, der kan få adgang til data, om data så er hos kunden eller i et EU datacenter, så er problemet ikke 100% løst.

1
1. februar 2021 kl. 09:33

Det er desværre blevet kotyme at skrive "...den såkaldte Schrems II-dom, der har besværliggjort overførsler af data til tredjelande som USA."

Det er IKKE korrekt at dommen har bescærliggjort dataoversørsler, da det jo aldrig har været tilladt. Man har bare brugt de ugyldige aftaler til at omgå reglerne. Dommene har bare tydeliggjort at man ikke skal prøve at snyde.

Uanset om der kommer en tredje, ugyldig, aftaler eller ej, så er det stadig ikke tilladt at overføre borgernes data til usikre tredjelande. Man skal således ikke vente på at "blive reddet", da den eneste redning er at bringe data i sikkerhed inden for EU, hos et ikke-amerikansk selskab.

Gør det rigtige, ligesom Systematic.