LEDER: Vi kan ikke have en Microsoft-chef i spidsen for Danmarks digitalisering

12. maj kl. 15:107
Leder ingeniøren mener
Illustration: Teknologiens Mediehus.
Artiklen er ældre end 30 dage

Selvom Danmark er blandt de mest digitaliserede lande i verden, har vi været uden nogen fælles plan for digitaliseringen i mere end et år, siden den seneste fællesoffentlige digitaliseringsstrategi udløb 31. december 2020 og indtil for få dage siden.

Få fuld adgang til DigiTech

DigiTech er til professionelle, der arbejder med offentlig digitalisering og it-projekter.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til DigiTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DigiTech
Alt indhold på DigiTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
16. maj kl. 11:53

Det er jo absolut ikke nyt i at sætte nogle sælgere i toppen af de råd og udvalg, som skal rådgive politikerne om IT. Jeg kan faktisk ikke komme på tilfælde, hvor man har prøvet noget andet.

Og vi kan jo alle se, hvor fremragende det er gået. Ingen katastrofer, ingen alvorlige forsinkelser, ingen tilfælde, hvor gevinsten er tabt etc.

/sarkasme off

Hvorfor bliver man ved?

Hvordan kan man seriøst mene at man skal fortsætte ned ad det spor?

Er der virkeligt ingen politikere, som kan se gennem salgstalerne fra erhvervsklubber og lobbyister?

5
12. maj kl. 13:24

Det er forbavsende, at Microsoft får til opgave at rådgive staten, når de har haft den pinlige funktion at ødelægge det danske skriftsprog for de mange danskere, der støtter sig til Microsofts stavekontrol. En pudsig følge af dette er at udgiverne af romanen/filmen 'Marco effekten' har lavet stavefejl i titlen!

6
12. maj kl. 13:35

Bjørn Ørding-Thomsen skrev: Microsofts stavekontrol.

Jeg tror, effekten er ældre. Englænderne klarede det samme helt uden tekst behandling (!).

4
12. maj kl. 12:12

Det var en rigtig god leder og tak for at bringe problemet frem i lyset.

Der er på alle måder en absurd situation, men understreger måske meget godt, hvor lidt herrer (m/k) vi er i eget hus.

Vi taler alt for lidt om digital suverænitet, men det kunne tyde på at vores politikere foretrækker det på den måde.

Desværre tror jeg at bedste vi kan håbe på, er at Bule erstattes af en fyr som Henning Mortensen fra "Rådet", og så er vi lige vidt.

2
12. maj kl. 08:28

"Får man løn/honorar for at sidde i rådet?"

Og især: Hvad får formanden?

I øvrigt: Der er meget rigtigt i lederen, men jeg savner, at buddene på alternative medlemmer og formænd også indbefattede nogle decideret tech-AI-digitaliseringskritiske (ikke nødvendigvis modstandere, men bare nogen med lidt virkelig kritisk tænkning i behold). De foreslåede har måske ikke direkte privatøkonomiske interesser, men de arbejder trods alt (bortset fra Brit Ross Winthereik, som måske kunne været et godt bud - jeg kender hende ikke rigtigt) - er det mit indtryk - indenfor tech-begejstrede områder. Jeg tvivler på, at de er direkte kritiske. De saver ikke den gren over, de selv sidder på.

Hvorfor ikke sætte Anders Kjærulf i spidsen? Ja, jeg ved godt, at det er en utopi, men en utopi med mening i. For jeg tør vædde på, at langt, langt størstedelen, hvis ikke direkte alle, medlemmerne kommer til at være tilhængere af regeringens aggressive, hovedet-under-armen digitaliseringsstrategi, og at decideret kritiske røster ikke får plads. Og det sender et signal, nemlig det signal, at borgerne skal rette ind, linjen er lagt, og kritikere kan lige så godt klappe i. Så meget for lydhørhed overfor alle befolkningsgrupper.

Bigtech har i forvejen alt for meget at skulle have sagt, så jeg ser ingen grund til, at de også skal have plads i disse for vort land så vigtige organer. De kan blive inviteret ind, hvis/når man synes, der er noget bestemt, man vil have belyst. De skal ikke have stemmeret.

I går havde SIRI- kommissionen et debatindlæg i Politiken om AI's uundgåelige fremmarch i samfundet - for det bliver netop fremstillet som helt uundgåeligt - det er som at høre Singularity Universitys trosbekendelse: "Vi kan intet gøre, andet end at prøve at manøvrere lidt. Alt er godt, ja det kan blive fantastisk". Et af de fra den side sædvanlige på overfladen kritisk tænkende indlæg, som dybest set er teknologibegejstring i højeste potens. Den på overfladen kritiske eftertænksomhed ser for mig at se ud til mest at være tech-lobbyisme i kritisk forklædning, ganske som beskrevet af Shoshana Zuboff: På overfladen simulerer man kritisk tænkning, og at man retter ind - under overfladen tromler man videre med sin private techdagsorden. Der er ingen egentlig kritisk stillingtagen til, om vi faktisk skal vælge "fuld fart frem" - det fremlægges som om, det ikke er noget valg, det er bare noget, der sker, befalet af VorHerre. Og det er da heller ikke så mærkeligt, for også der sidder tech-giganterne med ved bordet.

Så at sætte en som Anders Kjærulf i spidsen, ville sende et beroligende signal: "Ja, vi har forstået, at vi måske er faret lidt for hårdt frem med digitaliseringen hidtil, men nu begynder vi at lytte til de lidt mere kritiske og menneskelige stemmer også. Vi tager magten tilbage fra tech-giganterne, så også fremtidens samfund har plads til alle, og så vores fælles statskasse og private privatliv ikke fortsat bliver en evig guldgrube for tech-industrien"

www.analogist.dk