LEDER Usikre projekter for milliarder: Ny regering skal have en it-minister

14. november kl. 04:003
Leder
Illustration: Ingeniøren.

Alt imens Mette Frederiksen som kongelig undersøger har travlt med at tegne stregerne til en ny regering med et formentlig politisk bredt favnende ministerhold, har Rigsrevisionen endnu engang rystet det danske selvbillede af at være førende it-nation. I sidste uge leverede den en historisk kras kritik af statens it-beredskaber for 13 forskellige samfundskritiske it-systemer på tværs af ministerområder.

Få fuld adgang til DigiTech

DigiTech er til professionelle, der arbejder med offentlig digitalisering og it-projekter.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til DigiTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DigiTech
Alt indhold på DigiTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
11. november kl. 10:28

Som jeg ser det, er der 1 grundlæggende udfordringer.

Der er ingen der reelt måler på effektivitet i forhold til fejlrate for de nuværende løsninger eller måler på om de nye løsninger opnår det som forventes/loves.

1
11. november kl. 06:44

Rigtigt god leder, der fanger hele den fortvivlende situation. Tak.

"..har Rigsrevisionen endnu engang rystet det danske selvbillede af at være førende it-nation."

Ja - det skulle man tro. Men man kan på basis af den fuldstændigt uændrede fuld-fart-frem-hovedet-under-armen-linje samtidig få indtryk af, at det mest er hos den menige borger, dem, som det går ud over, at selvbilledet begynder at få ridser. For der er jo intet, der tyder på, at det faktisk trænger så meget ind hos de ansvarlige, at også deres selvbillede får ridser. Tvært imod - vi skal fortsat hvert halve år høre på nye skåltaler om Danmarks ambitioner som i eget billede førende IT-nation. Der er i den grad ridser i pladen, at jeg frygter, at den ikke står til at redde.

Fokus i toppen er stadig på mere, mere, mere af det samme, fuld fart frem (som lederen også siger). Man har kun fokus på det, som man kan bryste sig af i taler i og svulmende eksport-visioner, internationalt og herhjemme. Alt det, der giver adgang til at mænge sig med BigTech, alt det, som man kan hygge sig med og reklamere med i blærerøvs-tech-ambassader. Og der pynter historier om Rigsrevisionens sønderlemmende kritik jo ikke, så den parkeres sandsynligvis i et hjørne, og glemmes hurtigst muligt.

Danmark hopper så højt på digi-fronten, at benene ikke kan nå jorden. Vore ledere foretrækker at færdes i luftlag, som kan sammenlignes med Andrés luftfærd.

Vi skal have et IT-ministerium, ja, det er indlysende. Men hvem skal befolke det (De samme, som befolker alle de mange IT-råd, udvalg, tænketanke, som har skabt ulykkerne?), og hvordan skal vi undgå, at det bare bliver et forum for mere af det samme?