Langsomt, ustabilt og dyrt i drift: Derfor pensionerer Udlændinge- og Integrationsministeriet 'EstherH'

Dokumenter
Illustration: Bigstock Photo / Engdao. Se større version
Udlændinge- og Integrationsministeriets centrale it-system til elektronisk håndtering af dokumenter og sager er bygget til 300 brugere, men i dag anvendes det af 1.200 mennesker. Overbelastningen har haft konsekvenser for it-stabiliteten og medført produktionstab. Nu skal systemet pensioneres og erstattes af et nyt.
22. januar 2020 kl. 05:15
errorÆldre end 30 dage

Embedsmænd og andre ansatte i Udlændinge- og Integrationsministeriet er godt trætte af EstherH.

Det er navnet på ministeriets såkaldte ESDH-system, som til daglig bliver brugt til digital sagsbehandling og håndtering af dokumenter på området for udlændinge og integration.

It-systemet er omkring 10 år gammelt, og i sin levetid har det spillet en nøglerolle for medarbejdere i ministeriet og andre myndigheder. Men nu er systemet begyndt at give anledning til grå hår og frustrationer blandt brugerne.

EstherH er langsomt, ustabilt og meget dyrt at holde i drift, og derfor har Udlændinge- og Integrationsministeriet siden 2017 arbejdet på at erstatte det centrale it-system med en ny ESDH-løsning.

Det fremgår af en række dokumenter fra projektet om udskiftningen af systemet, som DigiTech har fået aktindsigt i.

»Projektets formål er modernisering af den eksisterende systemunderstøttelse på Udlændingesagskæden ved anskaffelse og implementering af et nyt ESDH-system [...] De realiserede udgifter for det nuværende system viser, at der er væsentlige udgifter forbundet med at holde systemet i drift,« skriver ministeriet i et dokument, der handler om grundlaget for projektet.

Frustrerede brugere og frygt for nedbrud

DigiTech har været i kontakt med Udlændinge- og Integrationsministeriet, som ikke på nuværende tidspunkt vil stille op til interview om projektet.

Få fuld adgang til DigiTech

DigiTech er målrettet professionelle, der arbejder med offentlige it- og digitaliseringsprojekter. Både på kunde- og leverandørsiden. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DigiTech
Alt indhold på DigiTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.