Kronos2 er kernen i Danmarks finansielle infrastruktur: Sådan stresstester Nationalbanken det

Foto : Danmarks Nationalbank

Kronos2 er kernen i Danmarks finansielle infrastruktur: Sådan stresstester Nationalbanken det

Kronos-systemet er centralt i Danmarks betalingsinfrastruktur. Kan det klare unormale belastninger?
144 milliarder kroner. Hver eneste dag. Beløbet, som svarer til 6,5 pct. af Danmark BNP, er det gennemsnitlige beløb, som dagligt håndteres af Nationalbankens Kronos-system, der benyttes til at sende betalinger mellem 83 penge- og realkreditinstitutter.
Få fuld adgang til DigiTech?
DigiTech er målrettet professionelle, der arbejder med offentlige it- og digitaliseringsprojekter. Både på kunde- og leverandørsiden.
Prøv DigiTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her
Kronos - Bankernes netbank

De fleste banker og realkreditinstitutter i Danmark har konto i Nationalbanken, på samme måde som privatpersoner har konto i en privat bank. Nationalbanken fungerer således som bankernes bank for betalinger i danske kroner – og Kronos er bankernes netbank.

Kronos er betalingssystemet, hvori den endelige udveksling af likviditet for alle betalinger i danske kroner finder sted. Hvis én bank skal overføre penge elektronisk til en anden, foretages betalingen i Kronos, ved at den ene banks konto debiteres, og den anden banks konto krediteres i Nationalbanken.

I august 2018 overgik Nationalbanken til et nyt system, Kronos2.

Systemet benyttes af 83 penge- og realkreditinstitutter, hvoraf de store danske pengeinstitutter afsender og modtager hovedparten af betalingerne målt på både antal og værdi.

Tønder Kommune
Annonceret d. 19-10-2021
Søfartsstyrelsen
Annonceret d. 15-10-2021
KOMBIT A/S
Annonceret d. 13-10-2021