KL efter kontanthjælps-brøler: »I dette tilfælde er automatiseringen åbenlyst gået for vidt«

3. februar kl. 05:004
KL-huset pressefoto
KL beklager automatiseringsfejl i KY-systemet. Illustration: Kommunernes Landsforening.
Mere automatisering har været et fokus i Kommunernes Ydelsessystem fra Netcompany. Men i et brev til kommunaldirektørerne erkender KL, at den nuværende automatisering af én bestemt regel er et fejlskud.
Artiklen er ældre end 30 dage

Kommunerne vil gerne effektivisere og lette sagsbehandlingen på ydelsesområdet med automatisering, men i it-systemet KY – Kommunernes Ydelsessystem, har man haft svært ved at styre teknologien. Stik imod loven har automatiseringen i forhold til 225-timersreglen nemlig ført til, at et endnu ukendt antal danskere er blevet skåret i kontanthjælpen uden forudgående sagsbehandling.  

Læs hele artiklen

DigiTech er til professionelle, der arbejder med offentlig digitalisering og it-projekter.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DigiTech
Alt indhold på DigiTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
15. februar kl. 21:16

Min grundlæggende forståelse er her, at hvis der var sket manuel sagsbehandling så var borgerne alligevel blevet skåret i ydelse. Her er det bare sket automatisk uden sagsbehandling. Jeg regner med, at borgerne har fået automatisk besked, for der skulle revision til at opdage problemet. Eller har der været klager fra borgere forud for revisionen?

Det er lidt ligesom, når man har krav på ikke at blive gjort til genstand for automatiske afgørelser, fx kreditvurderinger - ja, man kan godt bede en bankmedarbejder foretage vurderingen manuelt med en lommeregner; resultatet bliver ikke anderledes.

Problemet virker til at være en såkaldt papirtiger: Det ændrer ikke på slutresultatet, det er alene det administrative i processen, der har fejlet - eller hvad?

4
2. februar kl. 19:00

Nå, træerne vokser ikke ind i himlen. Samtidig med at man fra magttoppen signalerer eftertænksomhed og mere kritisk tilgang til den amokløbne digitalisering, foregår de afgørende ting som sædvanligt under overfladen, langt fra offentlighedens indblik. Det nye "Digitaliseringsudvalg"'s næstformand, Jeppe Søe, siger:

"– Jeg er ret sikker på, at vi bliver ligesom Etisk Råd, der indimellem blander sig i forskellige områder. For vi kommer også til at gå ud over ministeriets område. Vi vil også gerne blande os i noget af det, som de andre udvalg sidder med. Det kunne fx. være brug af skærme i folkeskolen. Hvordan kan vi styrke folkeskolens brug af digitale ting, i stedet for bare at sige sluk, lyder det fra Moderaternes it-ordfører. Men hvad er så Jeppe Søes egen personlige mærkesag, og hvor står han selv i digitaliseringsdebatten, som bekendt er meget hårdt trukket op? – Personligt synes jeg, at taletiden inden for it primært har været givet til dem, der er megabekymrede for alting. Dem, som siger sluk eller forbyd, siger han. Du er ovre på den optimistiske bane? – Jeg er midt i mellem, for jeg synes, der mangler en stemme, der også siger, jo, men der er fandme også gode ting ved digitalisering. Hold kæft, hvor kan vi løse meget inden for den grønne omstilling og alt muligt andet, hvis vi tør åbne en lille, bitte smule op, siger Jeppe Søe."https://radarmedia.dk/nyt-digitaliseringsudvalg-skal-vaere-sexet-hvis-det-bliver-kedeligt-aflyser-vi/

Så ved vi lissom, hvor det udvalg bærer hen - mere af det samme, fuld fart fremad med hovedet under armen, under radaren. Som sædvanligt.

Jeppe Søe glemmer helt, at selv om der efterhånden er en del advarende og kritiske stemmer, så er det "hovedet under armen"-magttoppen, tech-lobbyisterne og DareDisrupt, som i årtier har siddet på magten og indflydelsen, og som i det skjulte, godt gemt inde på lukkede kontorer, langt fra kritiske røster og blikke har tromlet deres egen blakkede dagsorden igennem. Det er muligt, at kritikerne af udviklingen lige nu har lidt momentum, men magt har de ikke. Det har DareDisrupt-menigheden derimod, så han skal ikke brokke sig.

Kan nogen i øvrigt finde en liste over de øvrige medlemmer af det udvalg? For det kan jeg ikke. Det har gået meget stille med dørene.

2
2. februar kl. 16:35

Det er da fantastisk at høre KL indrømme, at der måske har været tale om lidt for hovedløs digitalisering her. Mon DareDisrupt er ved at have mistet stjerneglimmeret? Kan man mon håbe, at de er på vej ud?

Er der lidt morgengry for fornuften i horisonten? Er foråret - som jo heldigvis er 100 % analogt - for alvor mon på vej?

1
2. februar kl. 16:11

"Fokus har været på at skabe så effektiv en it-understøttelse som muligt samtidig med, at borgerens retssikkerhed sikres. "

Fokus har tydeligvis været begrænset. Manglende retssikkerhed virker som dobbelt overgreb, når det går ud over samfundets udsatte.