Kendt professor vil undersøge sprængte it-budgetter: "Dumme kunder er der nok af"

Kendt professor vil undersøge sprængte it-budgetter: "Dumme kunder er der nok af"
Illustration: IT-Universitetet. Se større version
Professor Bent Flyvbjerg er efter en årrække på Oxford University i England vendt hjem til IT-Universitetet. Her vil den danske projektledelsesekspert undersøge, hvorfor it-projekter så ofte sprænger budgetterne.
22. november kl. 06:00

En af verdens førende eksperter i projektledelse er vendt hjem til København.

Efter at have bedrevet forskning på Saïd Business School ved Oxford University i en række år, kunne IT-Universitetet i København i sommer meddele, at Bent Flyvbjerg tiltræder som professor i København, og nu vil han undersøge et problem, vi kun kender alt for godt herhjemme.

Sprængte budgetter i it-projekter.

”IT-projektledelsens hovedproblem er ekstremerne. Regulære budgeteksplosioner. Tretten procent af alle IT-projekter, dvs. mere end et ud af ti, har tårnhøje budgetoverskridelser. Blandt de 13 procent ligger den gennemsnitlige overskridelse på 631 procent. Det er i gennemsnit! Dvs. at mange overskridelser er langt større. Når IT-projekter går galt, så gør de det på en helt ekstrem måde, der er unik for IT,” udtaler Bent Flyvbjerg i en pressemeddelelse.

Herhjemme er budgetoverskridelser i offentlige it-projekter et problem, der tiltrækker sig stigende opmærksomhed, og eksemplerne er mange.

Det grelleste er nok ejendomsvurderingssystemet, der tilbage i 2015 blev vurderet til at koste mindre end 100 millioner kroner. I dag er det et projekt i milliardklassen.

Optimistiske budgetter

Senest er problemerne med it-projektledelsen i Danmark blevet understreget af en kedelig rekord. Statens It-råd udgav for nylig sin seneste status på statens it-projekter, og det var ubehagelig læsning.

Få fuld adgang til DigiTech

DigiTech er målrettet professionelle, der arbejder med offentlige it- og digitaliseringsprojekter. Både på kunde- og leverandørsiden.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DigiTech
Alt indhold på DigiTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden
Sådan gjorde corona Sundhed.dk til kritisk infrastruktur

Sådan gjorde corona Sundhed.dk til kritisk infrastruktur

Direktør Morten Elbæk Petersen, Sundhed.dk, har under corona-pandemien måttet håndtere alt fra utraditionelle serverindkøb til den martsdag i 2021, hvor Mette Frederiksen fik hele Sundhed.dk til at gå i sort.
Mia Nyegaard, socialborgmester, Københavns Kommune.

Nyvalgt borgmester gør op med konsulentjagt: "Vi skal simpelthen stoppe med at tro, at vi kan klare alting selv"

Det er fuldstændigt urealistisk at tro, at man i en offentlig institution som Socialforvaltningen kan klare sig uden brug af konsulenter, lyder det fra Mia Nygaard, der forleden skiftede borgmesterkontor i Københavns Kommune. Dermed går hun ret op imod regeringens markante opgør med forbruget af netop konsulenter i det offentlige. 
IT-konsulenter i det offentlige

Regeringen er træt af dyre jakkesæt i det offentlige, og myndighedernes konsulent-budgetter er beordret på slankekur i de kommende år. Samlet set skal der findes 3 milliarder kroner om året i konsulentbesparelser, men samtidig er en række store it-projekter baseret på netop ekstern konsulentbistand.

Ny aftale sætter for alvor gang i legacy-oprydning hos Rigspolitiet

Ny aftale sætter for alvor gang i legacy-oprydning hos Rigspolitiet

Den løbende oprydning i det omfattende it-landskab hos Rigspolitiet er blevet en klar prioritet med den seneste politiaftale. Det fortæller oprydder og it-direktør Lars Ole Dybdal. 

Seneste debat

Ugens digitalisering: Data-bommert i Region Nord og kritik af MitID

Ugens digitalisering: Data-bommert i Region Nord og kritik af MitID

Kære læser, Endnu en begivenhedsrig uge i det digitale Danmark går på held, og ugens nyhedsopsamling begynder i Region Nordjylland, der i denne uge fik kritik af Datatilsynet. En halv million nordjyder kan nemlig potentielt have fået eksponeret deres personlige helbredsoplysnigner samt andre 'beskyttelsesværdige oplysninger' over en periode på tre år. Hel
I Japan sætter man nu mange kræfter ind på, at digitaliseringen af den offentlige sektor skal lykkes. Det giver muligheder for danske virksomheder, der står klar til at eksportere danske løsninger.

Gamle systemer og stramme krav spænder ben for eksport af dansk digitalisering

Det er sværere end først antaget at sælge danske løsninger til at digitalisere den offentlige sektor i Japan. Sådan lyder vurderingen fra Karen Ejersbo Iversen, der hjælper til med indsatsen på ambassaden i Tokyo.
 
Bekymring over MitID og kedelig rekord for statens it-projekter

Bekymring over MitID og kedelig rekord for statens it-projekter

Kære læser, Det har været en stor nyhedsuge for offentlig it og digitalisering, og vi begynder opsamlingen hos et af de mest centrale projekter overhovedet.